Събота,

Макрон заговори за сближаване с Русия

От: Редактори, кадър Франс 24 -
A
A
A

Трябва "да преосмислим връзките си с Русия", защото "изтласкването на Русия далеч от Европа е голяма грешка", заяви днес френският президент Еманюел Макрон, цитиран от Франс прес.

В реч пред посланиците на Франция в чужбина, събрали се на годишна среща в Париж, Макрон, който вече се изказа благосклонно за нормализиране на отношенията с Москва, обтегнати след анексията на украинския полуостров Крим през 2014 г., каза: "Трябва стратегически да проучим пътищата за такова сближаване и да поставим условията си за него".

"Зная, че мнозина от вас понякога" са работили по въпроси, по които "всички са ги карали да имат някакво подозрение към Русия, понякога оправдано", заяви Макрон пред дипломатите.

"И ние структурирахме тези отношения, след падането на Берлинската стена, на основата на това недоверие", изтъкна френският президент. "И аз не проявявам никаква наивност, като искам да преструктурирам тези отношения", увери той.

"Ние сме в Европа и ако в даден момент не знаем как да направим нещо полезно с Русия, ще останем с дълбоко безплодно напрежение, ще продължим да имаме замразени конфликти в цяла Европа, да имаме Европа, която е арена на стратегическа борба между САЩ и Русия, следователно ще има последици от Студената война на наша земя", посочи Макрон.

"Това казах миналата седмица на президента Путин в Брегансон: трябва да вървим напред стъпка по стъпка". "Трябва стратегически да проучим пътищата за такова сближаване и да поставим условията си за него", отбеляза френският президент.

На 21 август Макрон каза, че е "уместно" Русия да може "в крайна сметка" да се върне в Г-7, която ще се превърне отново в Г-8.

Абсолютно необходимото предварително условие за повторно приемане на Русия е намирането на решение по отношение на Украйна въз основа на Минските договорености, посочи френският президент.

Коментари

Сортирай по: Новите първо

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички