Макрон отписа и тримата шпиценкандидати

Френският президент Еманюел Макрон "отписа" днес като метод за избиране на председател на ЕК системата "шпиценкандидат", която изисква основните политически семейства в ЕС да изберат свой кандидат

Макрон отписа и тримата шпиценкандидати | StandartNews.com

Френският президент Еманюел Макрон "отписа" днес като метод за избиране на председател на ЕК системата "шпиценкандидат", която изисква основните политически семейства в ЕС да изберат свой кандидат, предаде Франс прес, на която се позова БТА.

"Нито един от тримата кандидати, определени с тази процедура, не се очерта като консенсусна фигура. Удостоверихме невъзможността тримата да изпълняват функциите на председател на Комисията", заяви Макрон след двудневната среща на върха на ЕС, която не успя да постигне съгласие по ключовите европейски постове.

Председателят на Европейския съвет Доналд Туск "установи, че няма категорично мнозинство, с блокиращи малцинства или повече (гласове) за кандидати, излъчени по системата шпиценкандидат, като цяло, така че системата не бе сметната за валидна", каза той.

С това кандидатите на Европейската народна партия Манфред Вебер, на социалистите Франс Тимерманс и на либералите Маргрете Вестагер - окончателно отпаднаха като претенденти за председател на ЕК.

В отговор на журналистически въпрос френският президент каза: "Председателят Туск ясно установи, че няма мнозинство за тримата кандидати и че логично ще са нужни други имена".

Макрон защити съпротивата си срещу избора на Вебер, който според него не отговаря на изискването към председателя на ЕК да притежава опит. "Ако Манфред Вебер (заместник-председател на баварската партия Християнсоциален съюз - б.р.) се беше представил пред европейския народ, няма проблем, но той се представи като водач на листа в Германия."

Президентът отхвърли идеята, че договорките между европейските ръководители за ключовите постове не са много демократични. "Държавните и правителствените ръководители са избрани демократично, те не са по-малко легитимни от европейските парламентаристи", заяви той.

Макрон каза, че му се иска до 30 юни европейските лидери да се споразумеят за екип, в който има баланс между мъже и жени и на географски принцип, както и компетентност на най-високо равнище в света, в който Европа трябва да има силен глас. Той обаче не назова име.

Париж би искал за председател на ЕК французина Мишел Барние, който представлява ЕС в преговорите за Брекзит, отбелязва АФП.

Мишел Барние е приемлива фигура за лагера на либералите като цяло. Подкрепа за него изказаха и страните от Вишеградската четворка.

Канцлерът Ангела Меркел изрази безпокойство заради липсата на ясно мнозинство за Вебер - както сред лидерите на ЕС, така и в Европейския парламент, предаде ДПА.

"Ясно е, че това ни изправя пред предизвикателства", заяви тя след преговорите с европейските си колеги.

Меркел подчерта колко е важно да се постигне споразумение с евродепутатите за ръководните постове. "При никакви обстоятелства не искаме криза с парламента", каза тя (съгласуваните имена се предлагат за одобрение от Европейския парламент).

Еманюел Макрон заяви, че е щял да подкрепи кандидатурата на Ангела Меркел за поста председател на Европейската комисия, ако тя се бе кандидатирала. Меркел обаче вече каза, че къса с политиката след изтичане на канцлерския си мандат.

Шансовете на всички са еднакво малки към днешна дата, отбеляза премиерът Бойко Борисов в отговор на въпрос дали възможностите за избор на Кристалина Георгиева за председател на Европейската комисия нарастват след снощния провал на преговорите в Европейския съвет.

На тото не би трябвало да си играем, просто е несериозно, добави премиерът по повод прогнозите кой ще оглави ЕК.

Всички партии признават, че техният водещ кандидат не може да събере необходимата подкрепа, за да бъде гласуван в Европейския парламент. Цялата схема с водещите кандидати в момента не можа да проработи, поясни Борисов пред български журналисти.

Евролидерите планират нова среща на върха на 30 юни.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай