Македонци протестират с/у промените в конституцията

Движенията „Твърдолинейни“ и „Македония блокира“ започнаха днес по обед протест пред парламента на Македония, където трябва да се състои пленарно заседание за третата и последна фаза от конституционните промени...

Македонци протестират с/у промените в конституцията | StandartNews.com

Движенията „Твърдолинейни“ и „Македония блокира“ започнаха днес по обед протест пред парламента на Македония, където трябва да се състои пленарно заседание за третата и последна фаза от конституционните промени, предаде БТА.

Улицата пред македонския парламент е напълно блокирана, забелязва се и увеличено присъствие на полицаи. Протестът ще продължи до полунощ, посочват организаторите, съобщи македонската агенция МИА.

Председателят на парламента Талат Джафери съобщи, че началото на заседанието се отлага за 16 часа местно време, без да посочи причина.

От двете движения заявиха, че протестът е в защита на македонското име, идентичност, историята и традицията на македонския народ и против, както посочват, „най-голямото национално предателство“.

Конституцията се променя, за да се изпълнят договорености по Преспанското споразумение с Гърция за промяна на името на страната на Република Северна Македония. Но на гласуване се подлагат и промени, искани от албански партии, които осигуряват мнозинство на правителството на премиера Зоран Заев.

За да бъдат одобрени поправките, е необходимо да ги подкрепи мнозинство от две трети или 80 депутати. Дали премиерът Зоран Заев ще успее да осигури този брой гласове, остава под въпрос. За целта, със "ЗА" трябва да гласуват и представители на опозицията.

Осмината депутати от ВМРО-ДМНПЕ, чиито гласове при първия вот дадоха възможност да започне процесът на промяна на Конституцията, декларираха, че този път няма да подкрепят поправките.

ВМРО-ДПМНЕ остава твърдо против смяна на името, решаващ ще е вотът на албанските партии.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай