Мадоната от Фатима остана без поклонници

Причината - епидемията от коронавируса

Мадоната от Фатима остана без поклонници | StandartNews.com

Светилището за римокатолиците Фатима в Португалия отбеляза годишнината, откакто Дева Мария се е явила на три малки пастирчета, като за първи път в над стогодишната му история това става без поклонници, съобщава БТА.

Обикновено нeколкостотин души се стичаха всяка година в нощта на 12 срещу 13 май във Фатима, за да присъстват със запалени свещи на литургиите по повод годишнината. Тази година обаче заради коронавируса властите призоваха хората да не пътуват до Фатима, а пътищата, водещи до светилището бяха отцепени.

Церемониите там бяха излъчени по телевизията и в интернет, а богомолците бяха приканени, докато ги гледат, да поставят малки свещи на прозорците на домовете си и да направят поклонение в сърцето си и душите си.

Светилището във Фатима всяка година привлича около 6 милиона поклонници от целия свят, които се молят на Богородица за помощ или ѝ отправят благодарности.

Светилището в Лурд в Югозападна Франция, посещавано ежегодно от милиони поклонници, обяви днес, че ще поднови частично прием на богомолци от събота. Тогава ще бъдат разрешени посещения на индивидуални поклонници от околните райони. Но пещерата, в която според католическата религия Дева Мария се е явила на Бернадет Субиру през 1858 г., няма да бъде директно достъпна за хората, уточнява пресслужбата на управата на светилището. То затвори врати на 17 март заради пандемията от новия коронавирус, като това беше най-продължителното му затваряне в неговата история.

Франция от понеделник започна поетапно излизане от изолацията, обявена на същата дата. Заради затварянето на светилището за толкова дълго време и ограничаването на потока на поклонници до него управата му очаква загуби в размер на 8 милиона евро, което определя като "исторически дефицит".

Ресурсите на светилището са свързани с посещението на поклонници. Без тях, няма дарения и светилището няма да може да оцелее, уточнява управата на обекта, която призова днес за оказване на помощ.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай