Лошият късмет напусна Вучич

Очаквано бе до Путин на парада, изненадата се чака от срещата му с Тръмп

Лошият късмет напусна Вучич | StandartNews.com
  • Сръбският президент с рекордна победа на изборите година след масовите протести
  • Очаквано бе до Путин на парада, изненадата се чака от срещата му с Тръмп

Внимавайте да не останете без Вучич, защото няма да имате като него. Думите са на сръбския президент, изказани през февруари, когато опозицията се подготвяше за най-ударната кампания за парламентарни избори.
Днес вече на всички е ясно, че подобна опасност за западната ни съседка не съществува.
Най-големите му врагове от движението "1 от 5 милиона" са принудени да признаят съкрушителната си загуба. А Александър Вучич стигна зашеметяваща победа, осигурявайки си подкрепа от 2 милиона сърби на изборите миналата неделя. Вотът за него от 63% може да се сравни само с резултатите на Орбан и Путин, разбира се, от първия му мандат.

Последната година в живота на Вучич

потвърждава максимата, че когато губиш, не знаеш какво печелиш.
Миналото лято сръбският президент преживя най-големите протести, събрали на площадите стотици хиляди хора и продължили почти 6 месеца.
В късната есен той бе вкаран в спешното отделение след сърдечен пристъп.
В началото на епидемията от коронавирус му се наложи да окуражава народа си, докато синът му се бореше с болестта в болница.
С изборите обаче лошият късмет си отиде, а Вучич вече е най-силно ухажвания балкански президент и от Изток, и от Север, и от Запад.
Ден след изборите в Белград кацна специалният европейски пратеник Мирослав Лайчак, за да декларира готовността на Брюксел да помогне на Сърбия да реши проблема си с Косово.
Европейският съюз обаче засега има най-малки шансове да бъде посредник. Президентският самолет на Вучич не предвижда спиране в Брюксел за почти околосветското му пътешествие тази седмица.
Още във вторник Вучич кацна в Москва, за да е редом с Путин на парада на победата. А в петък президентът пристига във Вашингтон, където господарят на Белия дом Доналд Тръмп ще се опита да помири Александър Вучич и Хашим Тачи. Ако успее, Балканската сделка между Сърбия и Косово ще е с по-голям ефект дори от Балканския газов поток.

Коя е формулата на успеха на Вучич

Безспорно тя е функция на бързо променящия се свят. Демократичните управления в Европа губят избиратели, а в авторитарното управление на Вучич Сърбия сякаш намери себе си, пише Дойче веле. Невероятно, но факт.
Вместо да се тътри, теглен на буксир от Европейския съюз, президентът с твърда ръка рулира държавния кораб встрани от опасните скали на бурния световен океан. И показва на всички как се стига до спасителни за страната брегове, и то без гаранции нито от Европа, нито от Меркел.
Много западни анализатори сравняват партията на Вучич с комунистическите от едно време. Схемата е издържала проверката на две епохи. Всеки, който е получил работа или пост благодарение на партията, бърза да даде гласа си за нея. Загуби ли тя властта, избирателят губи и работата си. Това е нещо като затворена система от привилегии, която се сплотява допълнително преди избори и която изхвърля всякаква опозиция. За справка - социалистите, които са втора политическа сила с 11% от гласовете, са само услужлив партньор, който подава топката. Ние го изпитваме на гърба си с всяка яростна антибългарска нападка на лидера й - Ивица Дачич, който сигурно ще запази поста на вицепремиер.
Стабилната власт в Сърбия помага на Вучич спокойно да лавира между световните интереси. Пари и военна техника от Русия, помощи от Европа и инвестициите от Китай.
Ако вярваме на европейските прогнози,

Сърбия най-леко ще мине през кризата

Тя продължава да е балкански магнит за инвеститорите - с лицензите няма никакъв проблем, а съпротива от опозиция не може да се очаква.
Драконовските мерки срещу пандемията не попречиха на рейтинга на управляващите, така както и ръстът на новозаразените преди изборите по никакъв начин не ги осуетиха.
Дни преди тяхното провеждане, на пистата в Белград кацна самолет от Москва. Не с кой да е, а с външния министър Сергей Лавров. Оказа се, че това е първата визита на руския топдипломат от коронакризата, направена в напрегнатите дни преди Парада на победата.
Визитата му бе представена като стиковане на руската позиция преди презокеанското пътешествие на Вучич. Президентът ясно заяви, че сделка с Косово трябва да мине през одобрението на Москва, Лавров върна жеста - заяви, че думата на Вучич е закон за Русия. Взаимните ласкателства, знаковите подаръци и щедрите обещания еднозначно показаха на сърбите откъде се чака спасение в кризата и кой е гарант, че парите ще дойдат.
Резултатът от вота бе поредното доказателство, че финансовата пандемия за света е в пъти по-страшна от здравната.
Никой не се изненада от факта, че веднага след изборите Вучич запали самолета и се нареди сред най-приближените до Владимир Путин на парада на Червения площад.

Голямата изненада обаче се чака от Вашингтон

където или ще се разсече Гордиевият възел на конфликта с Косово, или балканската рана ще продължи да кърви.
От две години Вучич и Хашим Тачи спорят за размяната на територии между Сърбия и Косово. Ситуацията допълнително се изостри с решението на Косово да въведе 100-процентни мита върху сръбските стоки.
Ако Тръмп успее да изиграе ролята на миротворец, успехът ще е безспорен. Вучич ще изкачи ново стъпало на политическата си сцена, Тачи ще реши вътрешните си отколешни проблеми, а Тръмп ще започне с външнополитическите си удари преди изборите. Ще си гарантира и двустранни сделки с отделните държави, а като бонус, с тази маневра допълнително ще подразни европейците.
Фанфари едва ли ще има още през уикенда, но оптимистично начало сигурно ще бъде поставено. Тръмп е майстор в решаване на балкански и европейски пъзели, разбъркани от Русия.
Но обича да прави сделки със силни регионални играчи.
Затова и срещата му с Тачи и Вучич ще му е доста интересна от следващата - тази с Анджей Дуда. Полският президент отива в навечерието на изборите, за да засвидетелства лоялност към Вашингтон. Но ще влезе през парадния вход отново, само ако вземе втори мандат.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай