Лондон подкрепя основни реформи, извършени в Мароко

Стратегическият диалог стартира в Лондон на 5 юли 2018 г.

Лондон подкрепя основни реформи, извършени в Мароко | StandartNews.com

Мароканският министър на външните работи, африканското сътрудничество и емигрантите Насър Бурита и държавният министър за Близкия изток, Северна Африка, Южна Азия и Обединените нации на Великобритания лорд Ахмад Уимбълдън, се изявиха като съпредседатели на Четвъртата сесия на Стратегическия диалог между двете страни, която се състоя в Рабат.

Този стратегически диалог стартира в Лондон на 5 юли 2018 г. с цел консолидиране на историческите връзки между двете кралства и по-нататъшно укрепване на двустранните отношения. Той се основава на няколко структуриращи теми, а именно политически и дипломатически компонент, както и сътрудничество в сферите на сигурността, икономиката, културата и образованието.

Бяха създадени работни групи по всеки стълб на сътрудничество за укрепване на обмена и консултациите по приоритетни двустранни въпроси и за разкриване на нови възможности за сътрудничество в тези области.

На 17 септември 2019 г. в Рабат се проведе втората сесия на Стратегическия диалог, която доведе до посочване на стратегически въпроси в двустранните отношения. Третият се проведе в Лондон на 8 декември 2021 г. под председателството на Бурита и неговата британска колежка в онзи момент Елизабет Тръс.

Сега, в тази сесия на стратегическия диалог, правителствата на Мароко и Великобритания подписаха стратегическа рамка за сътрудничество за действия в областта на климата, чистата енергия и зеления растеж.

Подписана от министъра на външните работи, африканското сътрудничество и мароканските емигранти, Насър Бурита, и държавния министър за Близкия изток, Северна Африка, Южна Азия и Обединените нации на Великобритания, лорд Ахмад Уимбълдън, тази стратегическа рамка има за цел да подкрепи, улесни и засили двустранното сътрудничество в областта на опазването на климата, чистата енергия и зеления растеж. Всичко е с цел да се подкрепи развитието на Мароко към устойчива, нисковъглеродна и щадяща икономика, с оглед осигуряване на отговорен и ускорен преход от изкопаеми горива към чиста и достъпна енергия.

Рамката също така има за цел системното интегриране на действията и въздействията върху климата в планирането и действията на правителството и частния сектор, както и растежа на силни, диверсифицирани и устойчиви икономически/производителни сектори в Мароко, които отключват качествени работни места, инвестиции и растеж.

Подписването на тази рамка за сътрудничество се случи в рамките на Четвъртата сесия на стратегическия диалог между Мароко и Обединеното кралство, съпредседателствана от Бурита и лорд Ахмад Уимбълдън, която беше белязана от съвместно изявление, в което и двете страни приветстваха високото ниво на двустранните отношения и потвърдиха общото си желание за по-нататъшно укрепване на тяхното стратегическо партньорство.

Великобритания приветства и изрази подкрепата си за големите реформи, извършени от Мароко под ръководството на крал Мохамед VI, които са част от новия марокански модел за развитие (2021-2035 г.), насочен към по-отворено, приобщаващо и динамично мароканско общество и икономика, включително в областта на правата на човека.

Съгласно съвместното изявление, публикувано в края на сесията Великобритания счита Мароко, под ръководството на крал Мохамед VI, за надежден и разумен регионален и международен партньор, който играе съществена роля и за стабилността, мира и развитието в региона, особено в Средиземноморието, района на Сахел-Сахара и Западна Африка.

Великобритания също така приветства важната роля на краля, като водач на вярващите, в насърчаването на междурелигиозния диалог и разпространението на универсалните ценности на мира, толерантността и другостта.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай