Линчуват Георгиевски за плана за помирение с нас

Кмет поиска да му бъде отнето гражданството

Линчуват Георгиевски за плана за помирение с нас | StandartNews.com

На невиждан политически линч е подложен бившият македонски премиер Любчо Георгиевски заради предложения от него уникален план за изход от задънената улица на историческия спор с България. Омразата срещу България в Скопие избуя в искания прокуратурата да разследва Георгиевски, както и да му бъде отнето македонското гражданство.

ВИЖТЕ уникалния план за сдобряване на София и Скопие, предложен от Любчо Георгиевски

Огромната част от медиите не публикуваха краткия текст от неговите предложения, но за сметка на това публикуват десетки коментари, анализи и реакции на "възмутени" политици, журналисти и анализатори, предаде БГНЕС.

Кметът на град Куманово, който е част от управляващата партия, Максим Димитриевски поиска прокуратурата да се самосезира, а Георгиевски да остане без македонско гражданство.

Депутатът от партията на премиера Зоран Заев Мария Георгиевска направи специално изявление, в което съобщи, че управляващите "нямат абсолютно нищо общо с личните позиции на Георгиевски".

Коалиционният партньор на Зоран Заев Павле Траянов от Демократическия съюз е сред най-шумните и за да бъде забелязан изрече следното: „Нямаме обща история с българите. Ние съществуваме от векове, а на македонския език, както и на другите, са минали илядници години, за да се утвърди”. Според него "позициите на Любчо Георгиевски са пробългарски и антинационални".

В същото време опозицията в лицето на ВМРО-ДПМНЕ обвини Георгиевски, че "обезличавал идентичността на Македония". Говорителят на партията заяви, че "тезите му са опасни и нанасят щета на националните интереси".

В атаката се включиха "дипломати".

Всички медии, както проправителстевни, така и опозиционни, публикуват "гневните реакции", но никъде не се среща поне едно неутрално мнение или коментар.

Всичко това напомня за периода след 1945 г., когато всеки инакомислещ в Македония се обявяваше за "предател, шпионин, терорист, сътрудник на окупатора или част от петата колона".

В предложенията на Любчо Георгиевски никъде не се оспорва съвременната македонска идентичност. Той призовава страната си да приеме историческата истина, а властите в София да признаят реалностите днес в РСМ. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай