Кървава баня на коледния базар в Страсбург

Три жертви на терористичната атака, атентаторът ранен, но още не е заловен

Кървава баня на коледния базар в Страсбург | StandartNews.com

Трима души са убити при стрелбата снощи на коледния базар в Страсбург, съобщи министърът на вътрешните работи на Франция Кристоф Кастанер, въпреки по-ранните съобщения за четирима загинали, предаде ДПА. Други 12 души са ранени, а шестима от тях са в критично състояние, заяви министърът пред журналисти в Страсбург.

Нападателят участва в две престрелки със силите за сигурност между 20.20 ч. и 21.00 ч., каза още министърът. Стрелецът обаче все още е на свобода, а в операцията по задържането му участват около 350 служители на реда, подкрепени от два хеликоптера.

Заподозреният Шериф Шекат (Cherif Chekatt) е известен на полицията с престъпления, които не са свързани с тероризъм. Той е имал присъди във Франция и в Германия, и е лежал в затвора, съобщи още Кристоф Кастанер. Според Франс инфо, името на мъжа е фигурирало в списъка на лицата, които са заплаха за френската национална сигурност, т.нар. списък S.. По думите на очевидци, стрелецът е използвал автоматично оръжие. 

Сред по-леко пострадалите е и италиански журналист, предаде агенция ТАСС, като се позова на италианската АНСА. Според информацията нараняванията на италианския журналист са леки. Министърът на външните работи на Италия Енцо Моаверо Миланези съобщи в Туитър, че кризисен щаб в министерството следи развоя на събитията в Страсбург.

Франция повишава степента на тревога и засилва охраната на коледните базари, съобщи още Кристоф Кастанер.

Правителството взе решение да наложи извънредни мерки. Ще бъде засилен граничният контрол, както и контролът на коледните базари в страната, каза Кастанер. Президентът на Франция Еманюел Макрон поднесе съболезнования на близките на жертвите на трагедията в Страсбург.

"Цялата солидарност на нацията е насочена към Страсбург, към жертвите и техните семейства", написа Макрон в Туитър след края на съвещание, което проведе в кризисния щаб на министерството на вътрешните работи.   

Стрелба в центъра на Страсбург, има жертви и ранени (видео+снимки)

Болниците в Страсбург са приведени в режим на работа при терористична атака. Градът е блокиран от полиция и военни. Сградата на Европейския парламент е затворена. Няколко часа след екшъна на евродепутатите беше препоръчано да останат вътре. Жителите на Страсбург са призовани да не напускат домовете си.

Антитерористичното звено на парижката прокуратура е започнало разследване на случая.

 Мотивът за атаката не е известен, но коледният базар и преди е бил обект на заплахи от страна на ислямски фундаменталисти, съобщи кореспондентът на Би Би Си в Париж Хю Скофилд.

Местният журналист Брюно Пусар пък написа в Туитър, че са се чули дузина изстрели на неговата улица - първоначално един-два единични, а след това откоси от автоматично оръжие. Районът около коледния базар е отцепен. Движението на трамваите също е спряно.

Сградата на Европейския парламент е затворена и никой няма право да влиза или да излиза във връзка с информацията за стрелба в града, съобщи в Туитър евродепутатката Ева Кайли, цитирана от ДПА.

Европейският парламент задейства протокола за извънредни ситуации. В момента никой няма право да влиза или да излиза като предпазна мярка за хората тук, допълва Кайли. В публикувани от очевидци видеа в социалните мрежи се виждат бягащи в паника хора и се чуват писъци.

Българският евродепутат Николай Бареков написа във Фейсбук, че минути преди стрелбата е бил на коледния базар. 

"Кой да повярва!? Само минути, след като бяхме тук в центъра на Страсбург на Коледния базар с колеги от Европарламента, стана зловещ атентат! Десетки ранени след стрелба. Беше пълно с весели хора, деца, семейства, християни, празнуващи предколедните дни преди Рождество. Купих подаръци за децата, миришеше на канела, сладки и греяно вино и точно зад гърба ни става този ужас.... само минути след като се върнахме в сградата на парламента. Засега един убит и няколко ранени! Разбирам, че е ранен колега евродепутат от Италия. Ужасяващо.

 

 

Само минути след като бяхме тук в центъра на Страсбург на Коледния базар, избухна стрелба,написа Николай Бареков

Беше въпрос на време. Използват струпването на хора, на парламент, на най-светлия християнски празник...Нека горят в Ада! Съболезнования за жертвите, дано ранените се възстановят успешно. Точно зад гърба ми на селфито ми с елхата стана и атентата. Бяхме там часове и миг преди да се случи. Атентаторът е избягал. Мерките за сигурност бяха повърхностни. Слава Богу, поне превозни средства не допускаха. Сега всичко е блокирано. Европарламентът е затворен неясно докога. Хората са пленници вътре. Били са няколко атентатори и всички са избягали. Инструкциите са никой да не излиза оттам, където е в момента".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай