Критикуват ЕК за заграбени евросредства

Евродепутатката от Прогресивния алинас на социалистите и демократите Моника Олмайер призова Европейската комисия да върне всички средства по европейски фондове, заграбени чрез схеми

Критикуват ЕК за заграбени евросредства | StandartNews.com

Евродепутатката от Прогресивния алинас на социалистите и демократите Моника Олмайер призова Европейската комисия да върне всички средства по европейски фондове, заграбени чрез схеми. На последното за годината пленарно заседание на Европейския парламент в Страсбург тя заяви: „Призоваваме Европейската комисия да предприеме всички съответни мерки, с които разполага, за защита на бюджета на ЕС, в т.ч. и да ревизира настоящите процедури за увеличаване на прозрачността и за повече ефективност. Призоваваме комисията да възстанови всички средства, които са били изплатени в разрез със закона. Настояваме тя да предложи специфичен механизъм в подкрепа на фермерите, които са изправени пред заграбване на земите им, като им даде възможност да подадат жалба в комисията. И в контекста на водените в момента преговори за многогодишната финансова рамка, апелираме към Съвета да предприеме необходимите действия за ефективно предотвратяване на конфликт на интереси".

Дебатът беше предизвикан от неотдавнашните публикации в медиите и изтеклите разследвания за високопоставени длъжностни лица, усвоили голямо количество средства на ЕС за кохезия и селско стопанство. В началото на месеца одит на комисията постанови, че чешкият премиер Андрей Бабиш е в конфликт на интереси, тъй като негови фирми са сред най-големите получатели на европейско финансиране в страната.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай