Кремъл попари привържениците на Навални

Забраняват на хора на руския опозиционер да се кандидатират в бъдеще на изборите в Русия

Кремъл попари привържениците на Навални | StandartNews.com

На служители и привърженици на изтърпяващия затворническа присъда руски опозиционер Алексей Навални да бъде забранено да се кандидатират в бъдеще на изборите в Русия, предвижда проектозакон, предложен от партията на Кремъл "Единна Русия", предаде ДПА.

Според проектозакона, членове и поддръжници на организации, категоризирани като екстремистки или терористични няма да бъдат допускани до участие в изборите.

Руските власти по-рано добавиха регионалните структури на Навални в списъка на екстремистките организации, без решение на съда.

Засега предложеният законопроект визира забрана за участие само в парламентарните избори, които в Русия са насрочени за септември. Държавната информационна агенция ТАСС съобщи днес, че в текста са направени промени, с цел законът да важи за всички избори в страната.

Съюзниците на Навални се представиха добре на последните местни избори.

Опозицията обвинява управляващата партия в използване на закона като средство за укрепване на властта си.

Законопроектът предвижда на хора, подкрепящи Навални или даряващи средства на неговите организации, също да бъде забранено да се кандидатират на избори.

Московски съд е в процес на разглеждане на внесеното от прокуратурата искане за обявяване на Фонда за борба с корупцията (ФБК) на Навални за екстремистка организация, отбелязва ДПА.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай