Кремъл отрича Путин да е болен от Паркинсон

"Това са пълни глупости", заяви говорителят Дмитрий Песков

Кремъл отрича Путин да е болен от Паркинсон | StandartNews.com

Говорител на Кремъл опроверга твърдения на британския таблоид "Сън", че руският президент Владимир Путин страда от болестта на Паркинсон и може би се готви да се оттегли в началото на следващата година, предаде Ройтерс.

"Сън" цитира професор Валерий Соловей, руски политически анализатор, който тази седмицата заяви пред московско радио, че Путин е подложен на натиск от антуража си да се оттегли заради здравословното си състояние.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви, че медийните съобщения, основаващи се на твърденията на Соловей, които масово бяха подети и от други британски таблоиди, са неверни.

"Това са пълни глупости", заяви Песков. "Всичко е наред с президента". На въпрос дали Путин планира да се оттегли в близкото бъдеще, както твърди Соловей, Песков отговори: "Не".

Позовавайки се на свои източници, „Сън“ писа, че на скорошни кадри краката на седящия руски президент постоянно се движат, а в същото време той здраво стиска облегалките на фотьойла. Според медици това било опит да се скрие изпитвана от него болка.

Освен това се виждало, че пръстите на Путин потрепвали, особено когато той взимал писалката и стискал чашата, в която според авторите на статията имало разтворено обезболяващо.

Като косвено потвърждение за предстояща оставка на  Путин западните журналисти приемат внесения в Държавната дума законопроект за пожизнени гаранции за неприкосновеността на предишните президенти на Русия.

Соловей подклади допълнителни спекулации в четвъртък, като предположи, че Путин може да има симптоми на Паркинсон. Академикът каза, че разбира също, че неразкритата партньорка на Путин Алина Кабаева го притиска да напусне, като е подкрепяна от дъщерите му Мария Воронцова и Катерина Тихонова.

Соловей каза: „Има семейство, което има голямо влияние върху него. Той възнамерява да оповести публично плановете си за предаване през януари“.

Професорът прогнозира, че Путин скоро ще назначи нов премиер, който ще бъде подготвен да стане негов евентуален наследник.

Болестта на Паркинсон е бавно прогресиращо дегенеративно заболяване на централната нервна система, чиито основни прояви са двигателни нарушения като хипокинезия, мускулна ригидност, тремор в покой. При заболяването се развиват и вегетативни и други разстройства.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай