Кремъл се произнесе за изборите във Франция

Говори Дмитрий Песков

Кремъл се произнесе за изборите във Франция | StandartNews.com

Резултатите от парламентарните избори във Франция попариха надеждите на Русия за изглаждане на отношенията с Франция, заяви говорител на Кремъл в понеделник.

Крайнодясното Национално обединение на Франция, което е критикувано за приятелската си позиция към Русия, неочаквано бе победено на втория тур на изборите в неделя, а левият алианс спечели най-много места в парламента.

"Победата на политически сили, които биха подкрепили усилията за възстановяване на двустранните ни отношения, определено е по-добра за Русия, но засега не виждаме такава ярка политическа воля у никого, така че не храним особени надежди или илюзии в това отношение", заяви говорителят на Кремъл Дмитрий Песков в понеделник, пише "Вести".

Отношенията между Франция и Русия се влошиха, след като Кремъл започна пълномащабната си инвазия в Украйна в началото на 2022 г., а Париж се присъедини към редица санкции на ЕС, насочени срещу Русия. Френският президент Еманюел Макрон беше един от малкото европейски лидери, които поддържаха пряк диалог с руския президент Владимир Путин след инвазията, но в крайна сметка го прекъсна.

Песков допълни, че "настроенията на френските избиратели" са "непредсказуеми" и че Москва "ще следи с голям интерес формирането на правителството, формирането на блоковете...".

"Франция е много важна страна на европейския континент, така че, разбира се, всичко, което се случва там, е интересно за нас", каза той.

По-рано Кремъл приветства Националния митинг на Марин льо Пен, като миналата седмица външното му министерство написа в публикация в социалните мрежи, че френските избиратели "търсят суверенна външна политика, която да служи на националните им интереси, и откъсване от диктата на Вашингтон и Брюксел", придружена от снимка на лидера на партията Марин льо Пен.

Националният сбор предложи задълбочаване на връзките с Москва, противопостави се на санкциите срещу Русия в отговор на инвазията на Кремъл в Украйна и взе заем в размер на 9 млн. евро от руска банка, за да подпомогне финансирането на кампанията си през 2014 г. - който приключи да изплаща едва миналата година.

Дори и Националното рали да бъде изпреварено на трето място обаче, все още има малка вероятност Кремъл да има приятел в Меланшон. Сред претендентите за следващ министър-председател на Франция е Жан-Люк Меланшон, лидерът на "Непреклонна Франция", която се очаква да получи най-много места сред левите групи в следващия парламент - въпреки че Меланшон за премиер ще бъде трудно да се приеме.

Меланшон изрази в най-добрия случай слаба подкрепа за Украйна, като подкрепи анексирането на Крим от Москва през 2014 г. и гласува против споразумението за сигурност между Париж и Киев по-рано тази година.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай