Край на управлението на Бенямин Нетаняху в Израел

Лидерът на твърдолинейната десница в Израел Нафтали Бенет обяви подкрепа за "правителство на промяната"

Край на управлението на Бенямин Нетаняху в Израел | StandartNews.com

Лидерът на твърдолинейната десница в Израел Нафтали Бенет обяви подкрепа за "правителство на промяната" и каза, че ще се опита да състави коалиция с противниците на министър-председателя Бенямин Нетаняху, предадоха Ройтерс и Асошиейтед прес, цитирани от БТА. Това слага край на ерата "Нетаняху" - той е премиерът, останал на власт най-дълго в историята на страната.

Бенет, който ръководи ключовата опозиционна формация "Ямина", каза на предавана по телевизията пресконференция, че ще работи за съставяне на правителство на националното единство с опозиционния лидер Яир Лапид.

Той заяви, че е взел решението, за да не позволи да се стигне до пети поредни избори в Израел за малко повече от две години.

Този ход на Бенет може да позволи на 57-годишния Лапид да сформира коалиция от десни, центристки и леви формации и да сложи край на 12-годишното управление на Нетаняху.

Лапид, чиято центристка партия "Йеш атид" се нареди на второ място на изборите през март след дясната партия "Ликуд" на Нетаняху, има срок до сряда да обяви ново правителство.

Развръзката идва малко след края на 11-дневната "война" в Ивицата Газа, при която израелските военни сили влязоха в обстрел с бойците на палестинското движение "Хамас", срещу което Нетаняху води яростна политика от години.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай