Събота,

Който държи ваксината, държи и света

От: Владислав КОЛЕВ -
A
A
A

Първите ваксини ще бъдат регистрирани скоро. Някои държави отдавна са резервирали милиарди дози за себе си. Други са изправени пред зависимост от Китай или Русия, пише германското списание "Шпигел".

Светът трябва да се справи с гигантски проект - "най-бързото производство, разпространение на ваксини срещу COVID - 19 сред милиарди хора по света и тяхното ваксиниране - от западните мегаполиси с отлични клиники до села, фавели и труднодостъпни региони

Означава ли това, че така идва и новият световен ред. На ваксината, която идва след страха. След големия страх.

"Първият на опашката за ваксина, е първият, който ще излезе от локдауна, ще отвoри училища и ресторанти и ще съживи икономиката си. Който контролира достъпа до най-добрите ваксини, ще разшири своята мощ." За някои страни пандемията предлага възможност да спечелят признание като производител обществени блага и по този начин получават по-голямо влияние, отколкото са спечелили през ХХ-ти век с помощта на идеологии.

Това пророкува Дмитрий Тренин, ръководител на Московския център "Карнеги".

" Ако COVID-19 показа нещо, това е, че светът е егоистичен и егоцентричен ", каза Карлайн Клайер, координатор по извънредни ситуации в благотворителната организация "Лекари без граници". "Никога не съм виждал такъв грозен, мафиотски, уличен манталитет, както при получаването на маски през последните месеци.

Ричард Михиго, един от отговорниците за ваксините на СЗО в Африка, е загрижен не за липсата на наличност и охлаждане на ваксините. "По-важно е ваксината да се достави на хората, които се нуждаят от нея", казва Ричард Михиго.

"СЗО помни добре как по време на ебола са били опожарявани медицинските центрове - разпространяват се слухове, че болестта е внесена от чужденци и всъщност е причинена от ваксина", пише вестникът.

Китай ще използва всяка възможност, за да разшири зоната си на влияние, пише "Шпигел".

Филипинският президент Родриго Дутерто благодари : "Китай е добър, защото не е нужно да молите за нещо и да го получите. За Запада винаги става въпрос само за печалба, печалба, печалба".

Възниква поне едно подозрение: отношенията между Канада и Китай се влошиха бързо, след като Канада, по искане на САЩ, затвори финансовия директор на "Хуавей" Мън Ванджоу и Китай отговори, като взе двама канадски граждани за заложници.

Въпреки това, отбелязва вестникът, неуспешните опити няма да нарушат канадската програма за ваксинация - страната е запазила за себе си максималния брой дози в света на глава от населението.

Заключение - ваксината може да е и награда, и репресия, твърди Шпигел.

Коментари

Сортирай по: Новите първо

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички