Коя е отровената свидетелка срещу Берлускони?

Името й е Имане Фадил

Коя е отровената свидетелка срещу Берлускони? | StandartNews.com

Италианската прокуратура започна разследване за смъртта на мароканска манекенка, давала показания при едно от разследванията на т. нар. "бунга-бунга" партита на бившия премиер Силвио Берлускони.

34-годишната Имане Фадил починала на 1 март в болница в Милано, където се лекувала, откакто на 29 януари показала "симптоми на отравяне", съобщи прокурор Франческо Греко. В цитирано от АНСА изявление на болницата се казва, че тя е предоставила на прокуратурата резултатите от токсикологичните изследвания, когато те са приключили на 6 март. Очакват се резултатите от аутопсията, но според неназовани официални източници пробите са показали "комбинация от радиоактивни вещества". Някои медии на Апенините допълват, че имане Фадил е била отровена с радиоктивен микс от кобалт и други три тежки метала.

Прокуратурата в Милано вече работи по хипотезата за умишлено убийство на манекенката забрани достъпа на когото и да било до тленните й останки, които са охранявани от полицията. Редица италиански журналисти пък видяха в кончината на Имане "руски почерк", тоест за тези репортери тя била отровена както бившите руски шпиони Александър Литвиненко и Сергей Скрипал.

Снимка: AP/БТА

А някои видни политически наблюдатели подчертаха в коментари, че смъртта на мароканската манекенка ще повлияе отрицателно на кампанията на кандидатиралия се за евродепутат Силвио Берлускони и на популярността на неговата партия "Форца Италия!", подкрепата за която според социолози вече била под 10% и я заплашвал разпад. Междувременно експремиерът и лидер на италианската десница напусна най-неочаквано предизборната кампания за местния вот следващата неделя в областта Базиликата. Според в. "Република" основната причина за тази стъпка на Берлускони е безпокойството и умората му от шумотевицата, която се вдигна в Италия и по света във връзка със загадъчната кончина на манекенката

През 2012 г. Фадил заяви пред репортери, че се страхува за своята сигурност, след като разказала на прокурорите, разследващи евентуалното подкупване на свидетели по делото, че са й били предлагани пари, за да не разкрие какво е ставало на тези партита.

През 2015 г. Върховният съд на Италия оправда Берлускони по обвиненията, че е платил за секс с непълнолетна.

Сега прокурор Греко изрази съжаление, че докато Фадил е била лекувана в болницата "Хуманитас" в Роцано, от здравното заведение не са съобщили за нейните оплаквания и симптоми, които загатвали за възможно отравяне. Прокуратурата е била уведомена за смъртта на манекенката едва от нейния адвокат.

Имане Фадил беше основната свидетелка на прокуратурата в Милано на процеса срещу Берлускони за подкуп на свидетели на друго дело от преди няколко години. Тогава той бе осъден на 7 г. решетки за секс с малолетната мароканка Карима Ел Махруг (по-известна като Руби Рубакуори, от италиански "покорителка на сърца" - б.р.), както и за злоупотреба със служебното му положение на премиер при измъкването й от ареста, където е вкарана за кражба, припомня италианското издание, цитирано от "Монитор".

На т.нар. процес "Руби" лидерът на италианската десница бе оправдан на третата, последна съдебна инстанция, но прокуратурата го обвини в последствие, че е подкупил с десетки хиляди евро свидетелите - главно сексапилни красавици от прословутите негови купони "бунга бунга". Срещу многото пари те трябвало да дават показания в негова полза с цел оправдаването му.

Присъствалата на осем от въпросните купони Имане Фадил разкрила пред магистратите както същността на тези оргии, представяни за "елегантни вечери", така и механизмите за разплащане с лъжесвидетелките. Освен това мароканката написала и книга с работно заглавие "Аз срещнах дявола", в която разказва с пикантни подробности за развратните привички и покварата в обкръжението на 82-годишния Берлускони.

Самият той отрече след смъртта й официално да е познавал Имане и да е разговарял някога с нея, но не само политическите му опоненти, а дори негови приятели го опровергаха в изявления.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай