Коя е Камала Харис? Любопитни факти

След като Джо Байдън обяви, че се отказва от изборите през ноември

Коя е Камала Харис? Любопитни факти | StandartNews.com

Президентът на Съединените щати Джо Байдън обяви, че се отказва от намерението да се бори за втори мандат на изборите през ноември.

 Така, той разчиства пътя на вицепрезидента Камала Харис. 

Мнозинството от демократите смятат, че вицепрезидентът Камала Харис би била добър президент на САЩ. Това показват резултатите от социологически проучвания. 

ОШЕ ПО ТЕМАТА Три причини отказват Байдън от изборите. Кой ще го замени?

Но, коя е Камала Харис. 

59-годишната Камала Харис е родена в Оукланд, Калифорния, в семейството на емигранти. Майка й –Шамала Гопалан - е специалист онколог, а баща й –Доналд Харис – професор по икономика. Двамата са респективно от Идния и Ямайка, срещат се, когато завършват университет в Бъркли, но се развеждат докато Камала е много малка.

Кандидатът за вицепрезидент е възпитана в културата и на двамата си родители, посещава както Баптистка църква, така и Хинду храм, но ако я питате, тя е просто “горда американка“. 

След като Камала Харис завършва гимназия в Монреал, се връща в САЩ, за да завърши бакалавърска степен по политология и икономика във вашингтонския Howard University, който е част от ИЧКУ.

Тя често разказва за университетските си години като за много формални: кандидатства за пост в студентския съвет, завежда клуба по дебати, част е от женския клуб Alpha Kappa Alpha.  По-късно продължава висшето си образование в University of California, специалността й е право.

След като официално става юрист, Камала Харис се присъединява към Alameda County District Attorney’s Office, с фокус сексуални престъпления. След това, от 2003-та, заема поста на областен прокурор за Сан Франциско. През първата й година на тази позиция, Степента на осъдимост на прокурора (тоест на нея самата), което е социална мерна единица за доверието на гражданите към прокурора, се качва от 52% на 67%. Два мандата по-късно се кандидатира за щатски прокурор на Калифорния и се превръща в първата афроамериканка и първата жена на този пост.

Камала обявява кандидатурата си за президент на 21 януари 2019-та в предаване на Good Morning America, но забавя процеса до края на годината, заради липса на финансиране и ниска избирателна подкрепа (странно или не?). 

През 2017-та Камала Харис става първият сенатор в американската история, който има азиатско-американски произход, и втората афроамериканка на поста. Днес Харис е първата чернокожа азиато-амеиканка, някога кандидатирала се и избирана за вицепрезидент на значима американска партия.

Камала означава “лотос“ на Санскрит и е едно от имената на хинду богинята Лакшми – покровителка на благоденствието, късмета и красотата. Второто й име е “Деви“, което, от друга страна, е името на могъщата богиня Деви, емблема на божествената женска красота.

Бабата и дятото на Камала, родителите на мама Шамала, я мотивират и насърчават да се занимава с политика и социална дейност. Дядо й, когото тя нарича “един от най-любимите ми хора на света“, се бори за независимостта на Индия като високопоставена правителствена личност, а баба й, Раджам Гопалан, пътува из индустриалните части на Индия, където учи местното население на контрацепция. 

 

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай