Коя държава удължава работната седмица? Шест дни за икономически растеж

Шестдневната работна седмица ще помогне в борбата с недекларирания труд

Коя държава удължава работната седмица? Шест дни за икономически растеж | StandartNews.com

Шестдневна работна седмица се въведе в Гърция, но само за някои отрасли. Чрез промените се цели стимулиране на икономическия растеж.

Новото законодателство, влязло в сила в началото на юли, позволява на служителите да работят до 48 часа седмично, а не до 40. То се прилага само за предприятия, които работят на 24-часов режим, и не е задължително за работниците, на които се заплаща допълнително 40% за положения от тях извънреден труд.

Този ход на гръцкото правителство обаче е в противоречие с културата на работното място в други части на Европа и САЩ, където пък напълно противоположно се правят опити да се установи четиридневната работна седмица. Фирмите, които приемат тези политики, обикновено твърдят, че работата на по-малко часове всъщност повишава производителността и благосъстоянието на персонала.

Според гръцката обществена телевизия ERTNews, гръцкият план за шестдневна работна седмица ще помогне в борбата с недекларирания труд, който води до укриване на данъци.

Туристическите предприятия и хранително-вкусовата промишленост не са включени в политиката.

Гръцкият министър-председател Кириакос Мицотакис заяви, че "ядрото на това законодателство е благоприятно за работниците, то е дълбоко ориентирано към растежа". Но що се отнася до моделите на работа, изглежда, че Гърция се движи в обратна на другите държави посока.

Световната финансова криза от края на 2000-те години имаше опустошителен ефект върху Гърция, тъй като наследените високи публични разходи и широко разпространеното укриване на данъци оставиха страната с огромни дългове.

На Мицотакис се приписват заслуги за успешното възстановяване на растежа на икономиката, след като кризата принуди Гърция да поиска три международни спасителни програми.

След пандемията от COVID-19 компаниите възприемат гъвкави модели на работа и много от тях изпробват четиридневна работна седмица, като служителите не губят нищо от заплатите си.

Според изследователи, на повечето места производителността е останала същата или се е подобрила въпреки намаленото време за работа, а в Исландия тези опити дори са били оценени като "огромен успех".

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай