Кой и докога ще замества Борис Джонсън

Засега и.д. премиер ще бъде Доминик Рааб - лоялен на Джонсън член на кабинета

Кой и докога ще замества Борис Джонсън | StandartNews.com

Още преди британският премиер Борис Джонсън да бъде преместен в интензивното отделение в понеделник вечерта с влошени симптоми, свързани с коронавируса, той възложи на външния си министър и първи държавен секретар Доминик Рааб да го замести "където се налага".

Макар че сега е време на голяма несигурност за британската общественост, това че Джонсън предава някои задължения на Рааб би трябвало да бъде сравнително безпроблемно и едва ли ще засегне незабавно функционирането и насоките на кабинета, отбелязва Си Ен Ен.

По-малко ясно е какво ще се случи ако Джонсън остане неработоспособен повече от няколко дни. Няма ясен "план Б" в законите на Великобритания или в документите на и за правителството, вкл. в т.нар. Наръчник на кабинета, който определя правилата за управление: за това кой трябва да поеме управлението, ако Джонсън не е в състояние да ръководи страната, коментира Ройтерс.

Едно нещо, което би трябвало да подпомогне приемствеността е, че правителството на Обединеното кралство се състои изцяло от членове на парламента от партията на Джонсън, които спечелиха най-много места в декемврийските избори.

Доминик Рааб - пламенен привърженик на Брекзит

46-годишният бивш адвокат Доминик Рааб беше избран в парламента през 2010 г. и прекара цялата си политическа кариера в същото крило на партията, което тайно копнееше Джонсън да се заеме сериозно с юздите на държавата.

Подобно на Джонсън, Рааб е дългогодишен привърженик на Брекзит и беше един от бунтарите в собствената си партия, когато тя имаше проевропейско ръководство.

Въпреки евроскептичните си наклонности, неговите качества бяха забелязани именно от онова проевропейско ръководство и когато тогавашният премиер Дейвид Камерън спечели преизбиране през 2015 г., на Рааб бе предложена работа в правителството. По онова време той беше разглеждан като изгряваща звезда в партията и неговото промотиране бе начин Камерън да подкрепи собствените си евроскептични пълномощия.

По-рано Рааб бе и в кабинета на Тереза ​​Мей като секретар по Брекзит, само за да подаде оставка в знак на протест срещу сделката, която в крайна сметка бе постигната с Европейския съюз. И въпреки че се кандидатира срещу Джонсън в надпреварата за водач на консервативната партия миналото лято, оттогава той е изключително лоялен към премиера.

Въпреки че Рааб е може би е по-малко социаллиберален от Джонсън, е малко вероятно той да се отклони коренно от програмата на премиера в краткосрочен план - не само защото просто няма достатъчно време за промяна на правителствената политика по време на национална криза, но и защото кабинетът на Обединеното кралство работи на принципа на колективната отговорност.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай