Кой е Пендаровски – новият македонски президент?

През 2014 г. той загуби изборите от Георге Иванов, но сега победи кандидатката на ВМРО-ДПМНЕ

Кой е Пендаровски – новият македонски президент? | StandartNews.com

56-годишният Стево Пендаровски е новият президент на Република Северна Македония показват резултатите от проведения втори тур на изборите за държавен глава. Пендаровски – номиниран от управляващия Социалдемократически съюз на Македония - победи кандидатката на ВМРО-ДПМНЕ Гордана Силяновска-Давкова

Но кой е Стево Пендаровски?

Публикуваните засега твърде кратки биографии на новия държавен глава сочат, че той завършва бакалавърска степен по право в университета „Св.Св. Кирил и Методий“ в Скопие през 1987 година. По-късно се преборва съответно за магистърска и докторска спепени по политически науки в същото висше учебно заведение.

От 2008 г. Стево Пендаровски е доцент по международна сигурност, външна политика и глобализация в Американския университет в Скопие.

Политическата му кариера

Своята кариера в държавната администрация Стево Пендаровски започва като заместник-министър на вътрешните работи и началник на аналитичния и научен отдел на същото министерство в периода 1998-2001 година. През следващите три години е съветник по националната сигурност и външната политика на президента Борис Трайковски, който загива в самолетна катастрофа през 2004 година.

След като оглавява Държавната избирателна комисия през 2004-2005 г., той отново поема ролята на съветник по националната сигурност и външната политика при следващия президент – Бранко Цървенковски от 2005 до 2009 година.

На 4 март 2014 г. Стево Пендаровски бе номиниран за кандидат на опозиционните тогава социалдемократи за изборите през април същата година. Въпреки вложените усилия и енергия Пендаровски отстъпва на Георге Иванов, а последният става държавен глава на Македония.

Пендаровски стана номинация на СДСМ и на Демократичния съюз за интеграция за току-що проведените избори. Неговата предизборна платформа бе свързана със запазване на постигнатото в Договора от Преспа с Гърция, който изстреля вече прекръстената на Северна Македония държава към членство в НАТО и преговори за бъдещо присъединяване към Европейския съюз.

В едно скорошно свое интервю за македонска медия Стево Пендаровски споделя, че това, което го е мотивирало на изборите през 2014 г. е станало негов основен мотив и в сега приключилата президентска надпревара. „Смятам, че споразуменията с България и Гърция се справиха с много от проблемите, които имахме с нашите преки съседи, като премахнаха и бариери, които страната ни имаше по пътя на европейската интеграция“, споделя Пендаровски.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай