Кой е главорезът Насрала и има ли пръст в атентата в Бургас?

Враг на Израел и продукт на Иран

Кой е главорезът Насрала и има ли пръст в атентата в Бургас? | StandartNews.com

Хасан Насрала, ръководителят на радикалната ислямска групировка „Хизбула“, бе убит при въздушен удар на израелската армия в предградията на Бейрут.

Той е бил убит с прецизен въздушен удар по време на среща на ръководството на "Хизбула" в южните предградия на ливанската столица. Насрала оглавяваше шиитската организация в продължение на над три десетилетия, припомня АП. 64-годишният духовник бе обект на истински култ към личността в Ливан, където той бе най-влиятелният човек. Той живее в нелегалност и рядко се появява на публични места, припомня АФП.

Ирански медии съобщиха, че при въздушния удар е загинал и виден генерал от иранските Гвардейци на Ислямската революция.

Смъртта на 58-годишния генерал Абас Нилфорушан е пореден удар за Иран в момент, когато близо едногодишната война между Израел и палестинската ислямистка групировска "Хамас" в ивицата Газа е на ръба да прерасне в регионален конфликт.

Убийството му засилва допълнително натиска върху Иран да реагира, въпреки че през последните месеци Техеран даде знак, че иска да преговаря със Запада за санкциите, които смазват икономиката му.

Израел се готви за по-широк конфликт

Израелските сили за отбрана (ЦАХАЛ) съобщиха, че страната е във висока степен на готовност за по-широк конфликт. "Надяваме се, че това ще промени действията на "Хизбула“, заяви на пресконференция говорителят на ЦАХАЛ подполковник Надав Шошани, след като въоръжените сили на страната обявиха, че са ликвидирали Насралла.

Кой е главорезът Насрала?

Израелската армия заяви, че "Насрала беше един от най-големите врагове на Израел" и елиминирането му е "направило света по-безопасен".

Загадъчна фигура

В много отношения Хасан Насрала е загадъчна фигура. Той има тесни лични връзки с Иран и очевидно е изиграл ключова роля за превръщането на "Хизбула" в сериозна политическа и военна сила, пише offnews.bg.

Хасан Насрала е роден през 1960 г. и израства в бейрутския район Бурж Хамуд, където баща му Абдул Карим притежава малък магазин за зеленчуци. Той е най-големият от девет деца.

След завършване на гимназиалното си образование заминава за Наджаф, Ирак, където следва в ислямския университет. През 1978 г. е принуден заедно с мнозина ливански ислямисти да напусне Ирак и да се завърне в Ливан.

През 1985 г. "Хизбула" официално обявява създаването си, като публикува „отворено писмо“, в което нарича Съединените щати и Съветския съюз "основни врагове на исляма" и призовава за „унищожаване“ на Израел.

Насрала се издига в редиците на „Хизбула“, докато организацията се разраства. Самият той по-късно твърди, че след като е служил като редови боец, е станал лидер на групировката в Баалбек, после в целия регион Бекаа, а след това и в Бейрут.

През 1992 г. Насрала става лидер на „Хизбула“ по настояване на Иран, след като предшественикът му на поста Абас ал-Мусауи е убит от ракета, изстреляна от израелски хеликоптер. По това време Хасан Насрала е на 32 години.

Именно Насрала помага на "Хизбула" да се превърне от малка група, създадена за борба с израелските войски в Ливан, във военна сила, която е по-мощна от цялата ливанска армия. "Хизбула" става и влиятелна политическа сила и е ключов инструмент в стремежа на Иран към регионално лидерство.

През 2009 г. Насрала написва нов политически манифест, в който се опитва да подчертае „политическата визия“ на "Хизбула".

За разлика от манифеста от 1985 г. в новия документ не се споменава ислямската република, която "Хизбула" иска да създаде, но се запазва твърдата позиция срещу Израел и САЩ.

В манифеста също така се настоява, че "Хизбула" трябва да запази оръжията си - въпреки резолюцията на ООН, забраняваща използването им в Южен Ливан.

Четири години след новия манифест Насрала обяви, че „Хизбула“ навлиза в „напълно нова фаза“ на своето съществуване, изпращайки бойци в Сирия, за да подкрепи своя проирански съюзник, президента Башар Асад.

Ливанските сунитски лидери обвиниха "Хизбула", че е въвлякла организацията в сирийската война.

През 2019 г. дълбоката икономическа криза в Ливан предизвика масови протести срещу политическия елит, който отдавна е обвиняван в корупция, разхищение, неефективност и небрежност.

Първоначално Насрала изрази съпричастност към призивите за реформи, но отношението му се промени, когато протестиращите започнаха да настояват за цялостно преразглеждане на политическата система.

Терористи

През 1997 г. САЩ поставиха „Хизбула“ в списъка си на терористичните организации и наложиха на движението икономически и банкови санкции.

Движението е обвинявано и че е замесено в убийството на бившия ливански премиер Рафик Харири.

За това престъпление двама членове на „Хизбула“ бяха осъдени през 2022 г. задочно на доживотен затвор.

Атентатът в Бургас

На 18 юли 2012 г. беше извършен бомбен атентат срещу автобус с израелски туристи на летище „Бургас“.

При терористичния акт загиват 7 души и 35 са ранени. Макар "Хизбула" да не бе спомената в последвалия обвинителен акт, според властите у нас няма съмнение, че осъдените задочно за атентата двама души са били нейни сътрудници, отбелязва БНР.

От 2013 г. ЕС смята въоръженото крило на „Хизбула“ за терористична организация.

Краят на "Хизбула" в сегашния й вид?

Убийството на Хасан Насрала, потвърдено днес от самата групировка, е най-силният удар за шиитското движение за цялото му съществуване, коментира британският вестник „Файненшъл таймс“.

Израелските сили за отбрана (ЦАХАЛ) заявиха днес, че са ликвидирали Насралла при въздушен удар в Бейрут – според изданието „последния от серията опустошителни удари по ливанската военизирана групировка“.

Според „Файненшъл таймс“ смъртта на Насралла може да предизвика съмнения за бъдещето на „Хизбула“ и да заплаши Ливан с изпадане в състояние на хаос.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай
0 Коментара
RobBik
преди 10 минути

Бъдете алфа мъжки на всяка възраст! Уникално нещо, което ще ви помогне да задоволите всяко момиче, вижте какво може-- https://come.ac/manx

Откажи