Небето показа кога е плъзнал коронавирусът в Китай

Авторите на изследване са използвали техники като на разузнавателните агенции

Небето показа кога е плъзнал коронавирусът в Китай | StandartNews.com

Сериозно увеличаване на автомобилния трафик около големи болници в Ухан в края на миналата година води до предположението, че новият коронавирус е започнал да се разпространява в Централен Китай много преди да бъде оповестен на света първият случай. Това показва ново проучване на Медицинското училище на Харвард, цитирано от ABC.

Авторите на изследването са използвали техники като на разузнавателните агенции. Те са анализирали сателитни снимки и са "забелязали драматично увеличение на болничния трафик около пет големи болници в Ухан от началото на лятото до началото на есента на 2019 г.", обяви доктор Джон Браунстийн, професор в Медицинското училище на Харвард, който ръководи изследването.

Браунстийн, коментатор в ABC News, поясни, че увеличеният трафик "също съвпада" с търсене на информация в китайска търсачка на "определени симптоми, които по-късно е установено, че са тясно свързани с новия коронавирус".

Макар професорът да признава, че доказателствата са косвени, той смята, че проучването предоставя нова важна информация за мистерията около произхода на коронавируса.

Китайските власти не са уведомили Световната здравна организация за вируса до 31 декември. Американското разузнаване обаче е установило проблем най-рано в края на ноември и е уведомило Пентагона.

Започвайки с близо 350 снимки, направени от частни сателити, авторите на проучването първо са проучили трафика и паркоместата до големите болници в Ухан през последните две години. На 10 октомври 2018 г. е имало 171 коли на паркинга на болница Тян Ю в Ухан, една от най-големите. Година по-късно сателитни снимки показват 285 коли, което е 67% увеличение. Пред други болници увеличението е 90% в сравнение с трафика между есента на 2018 г. и 2019 г.

За да е сигурно, че няма да достигнат до погрешни заключения, изследователите отбелязват, че са взели под внимание всички фактори, които могат да доведат до ръст на трафика - от масови публични мероприятия до вероятността от ново строителство на болници. Те са установили голямо статистическо увеличение на броя на колите, паркирани до болниците.

Изследването е предадено на журнала Nature Digital Medicine. В проекта е участвала компанията за анализ на разузнавателна информация RS Metrics, която прави прегледи на сателитни снимки за корпоративни клиенти. Подобни анализи се правят от ЦРУ и военното разузнаване на САЩ.

За проучването учените са прегледали близо 3000 сателитни снимки от 2010 до 2013 г., измервайки трафика край болниците. Те заключават, че увеличеният трафик съвпада с разпространението на заболяване като инфлуенца.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай