Конте получи мандат за ново правителство

Президентът на Италия Серджо Матарела му даде мандат, след като в Рим постигнаха сделка за предотвратяване на предсрочните избори

Конте получи мандат за ново правителство | StandartNews.com

Досегашният италиански премиер Джузепе Конте бе натоварен официално днес да състави новото правителство.

Президентът Серджо Матарела му даде мандат, след като в Рим постигнаха сделка за предотвратяване на предсрочните избори, предаде АФП, като се позовава на съобщение от пресслужбата на държавния глава, пише dir.bg.

Очаква се Конте да получи няколко дни за политически консултации, които да доведат до формирането на работещо мнозинство в парламента.

Вчера Движение "Пет звезди" (ДПЗ) се договори за формиране на коалиционен кабинет с левоцентристката Демократическа партия (ДП) с цел избягване на предсрочни парламентарни избори. Съществува риск обаче новата коалиция да се окаже нестабилна, тъй като между двете партии има разногласия за платформата на управление и състава на новия кабинет.

Конте бе премиер на популисткото правителство с участието на ДПЗ и крайнодясната партия "Лига", което се разпадна по-рано този месец. Лидерът на "Лигата", вицепремиерът и министър на вътрешните работи Матео Салвини, предизвика падането на кабинета, насърчен от социологическите проучвания, които отреждат победа на неговата партия при предсрочни избори. ДПЗ, което бе по-големият партньор в управлявалата от миналата година коалиция, обаче се споразумя за съвместно управление с опозиционната ДП.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай