Конте подава оставка, за да получи нов мандат

Италианският премиер Джузепе Конте ще подаде във вторник

Конте подава оставка, за да получи нов мандат | StandartNews.com

Италианският премиер Джузепе Конте ще подаде във вторник оставката си пред държавния глава след сутрешно заседание на кабинета, на което ще информира министрите за това свое намерение, съобщиха от канцеларията на Конте, предаде Ройтерс.

Премиерът, който е на поста си от юни 2018 г., се надява президентът Серджо Матарела да му даде мандат да формира ново правителство с по-широка подкрепа в парламента, казаха висши правителствени източници.

Конте загуби мнозинството си в горната камара на парламента (в Сената) през миналата седмица, когато центристката партия Italia Viva, водена от бившия премиер Матео Ренци, напусна управляващата коалиция заради управлението на правителството на коронавирусната криза и справянето му с икономическата рецесия.

Усилията на Конте да привлече центристки и независими сенатори в редиците на правителството не постигнаха голям успех.

Кабинетът се свиква утре в 09:00 ч. сутринта местно време, на което заседание Конте "ще информира своите министри за намерението си да подаде оставка. След това ще отиде при президента Серджо Матарела", се казва в изявлението на кабинета.

След като премиерът подаде оставка обаче няма гаранция, че може да се сформира нова коалиция и винаги съществува риск предсрочните избори да се окажат единственото жизнеспособно решение.

По-рано депутатите от собствената коалиция на премиера предупредиха, че тази седмица ще бъде изправен пред поражение в парламента при гласуване на оспорван доклад за правосъдната система, което може да бъде избегнато само чрез неговата оставка.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай