Коледни банкети за стачкуващите във Франция

И балерините от парижката опера излязоха на протест , защото ще ги пенсионират не на 42, а на 64 години

Коледни банкети за стачкуващите във Франция | StandartNews.com
  • И балерините от парижката опера излязоха на протест , защото ще ги пенсионират не на 42, а на 64 години

Коледни банкети за стачкуващите във Франция организираха синдикатите. Трети ден транспортна стачка блокира страната. Причината е пенсионната реформа, предложена от президента Еманюел Макров. Синдикатите връчиха на стачкуващите така наречените чекове за солидарност. Сред тях имаше и един на стойност 250 000 евро – специално за стачкуващите служители в парижкото метро. Днес в Париж ще работят само 5 от 16-те метролинии, а в страната всеки втори високоскоростен влак ще остане в депото. Коледният хит в мрежата „Всичко, което искам за Коледа, е метро” е на път да се превърне в най-слушаната песен от французите. Пародията на песента на Марая Кери стана химн на траспортната стачка.

Всичко което искам за Коледа е метро

На протест в Париж излязоха и балерините от операта. Над 30 балерини танцуваха пред Опера "Гарние", за да изразят недоволството си, че вече няма да се пенсионират на 42 години, а на 64. Под  нежните звуци на класическа музика балерините изнесоха 20-минутно представление.

ВИЖ ОЩЕ: Стачки във Франция и по празниците

Най-големият до момента протест е планиран за събота. От 7 януари започват преговори между синдикатите и правителството. На 22 януари проектът за пенсионна реформа трябва да бъде представен в правителството.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай