Кои са най-безопасните от ковид страни

Наплив за гражданство, но и висока цена за пребиваване в сигурните зържави

Кои са най-безопасните от ковид страни | StandartNews.com

С вдигането на ограниченията за пътуване и недостатъците на здравните системи, които Covid-19 показа наяве в редица страни, хората започват да се надпреварват да стават граждани на най-безопасните страни в света, пише Forbes, цитиран от economic.bg. Най-безопасната от тях е Швейцария, сочи проучване на компанията за изследвания Deep Knowledge Analytics. Там вече надпреварата е в разгара си - според швейцарския статистически офис близо 12 хил. души са подали документи за статут за пребиваване през юни. За сравнение, подадените заявления през май са около 9 хиляди.

Нова Зеландия, Южна Корея, Германия и Япония допълват топ 5 на най-безопасните страни според проучването, което наблюдава показатели като ефективност на карантината и правителствата и подготовка на здравната система. Към тези страни интересът за гражданство или придобиване на статут за пребиваване също е висок. Имиграционният сайт на Нова Зеландия е затрупан от запитвания - средно на всеки 30 секунди жител на територията на САЩ посещава уебсайта през последния месец и според официални лица интересът към миграцията в страната е нараснал значително.

Нова Зеландия има най-успешната карантинна ефективност в света, която на практика премахна предаването на Covid-19 вътре в страната. Всички нови случаи са свързани с пътуващите, идващи в Нова Зеландия, които трябва да се изолират за 14 дни след пристигането си.

Найт Франк, консултант за недвижими имоти, обяснява за Forbes, че 34% от анкетираните клиенти искат да се преместят в друга държава. От тях 2% посочват, че се ориентират към Нова Зеландия, а други 2% сочат Португалия.

През май Португалия стана свидетел на рекорден брой кандидати за своята т.нар. „златна виза“, която предлага статут на пребиваване в замяна на инвестиция. Така общо 270 кандидати изпратиха 146.2 млн. евро в португалската икономика в замяна на паспорт точно в момент, в който на нея са ѝ нужни средства.

„Периодът на блокиране за нас бе необичайно натоварен“, коментира Патриша Касабури, изпълнителен директор на Global Citizen Solutions, която дава съвети за инвестиционни визови програми по целия свят. Тя посочва бързата реакция на португалското правителство срещу кризата и сравнително малкия брой случаи като причина за популярността на страната.

Семействата също така разглеждат какво може да се случи, ако тази зима има втора вълна на Covid-19. „Може би не е случайно, че доброто здравеопазване е друг общ знаменател на онези страни, изброени като предпочитани дестинации“, допълва Найт Франк. Така все по-голям брой хора търсят „резервно“ място за пребиваване, вместо да приемат второто гражданство като опция за безвизово пътуване или за диверсифициране на инвестициите си.

Все пак най-големият фактор, който определя какъв паспорт може да държите в ръцете си, е цената. Най-сигурната държава в света идва на висока цена - Швейцария предлага опция само за пребиваване (а не гражданство), а кандидатите подлежат на данъчни задължения, започващи от 150 хил. швейцарски франка (161 850 долара) до над 1 млн. швейцарски франка (1.08 млн. долара) годишно за нови жители. Инвестиционните визи за Нова Зеландия започват от 2 млн. долара. Португалия е по-евтина - „златната“ й виза започва от 350 хил. евро (421 хил. долара) за желаещите да инвестират в недвижими имоти.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай