Кметът на Истанбул не иска Св. София да е джамия

Намерението бе лансирано от турския президент Реджеп Тайип Ердоган

Кметът на Истанбул не иска Св. София да е джамия | StandartNews.com

Истанбулският кмет Екрем Имамоглу е отхвърлил идеята "Света София", която е със статут на музей да бъде отворена за мюсюлмански поклонения. Намерението бе лансирано от турския президент Реджеп Тайип Ердоган.

Екрем Имамоглу е посочил това пред участниците в международния икономически форум в Делфи. Имамоглу е участвал във форума чрез видеоконферентна връзка, информираха турските медии, цитирани от БТА.

В отговор на въпрос на гръцки журналист какво е мнението му по въпроса, Имамоглу е заявил: "Аз не вярвам, че има необходимост от това "Света София" да бъде отворена за поклонения".

Подчертавайки, че с този въпрос се спекулира и се използва като коз за целите на вътрешната политика, Имамоглу е заявил още: "Това, че в последно време отново се лансира идеята "Света София", която е обявена за музей, да бъде отворена за поклонения се използва с вътрешнополитическа цел. Пред Турция стоят за уреждане много по-важни проблеми и тази тема няма защо да се извежда на дневен ред".

Мнение по въпроса за Света София е изразила и бившата кметица на Атина Дора Бакояни, която участва във форума.

Подчертавайки,че Света София е забележителност със световно значение, тя е заявила: "Специалната любов, която християните проявяват към Истанбул, понякога води до излишно напрежение".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай