Китайците похарчиха над $14 млрд. в Деня на ергените

Китайците похарчиха над $14 млрд. в Деня на ергените | StandartNews.com

В някои региони куриерите яхнаха коне, най-много се купуваше мляко на прах

Над 14 млрд. долара похарчиха за покупки онлайн жителите на Китай по време на Деня на ергените (необвързаните) вчера, съобщи Би Би Си. Данните са от местния гигант в интернет търговията Alibaba. Още в средата на деня продажбите на сайта на компанията надминаха миналогодишния рекорд от 9,3 млрд. долара, а вечерта скочиха над психологическата граница от 10 млрд.

В последните години Денят на ергените стана сериозна част от календара на китайските търговци. Според Alibaba само в първите 8 мин от началото на промоционалните продажби вчера потребителите на сайта похарчиха над $1 млрд. След час сумата надхвърли 4 млрд., след 90 минути бе похарчен още 1 млрд. 73% от поръчките в първия час бяха направени от мобилни телефони. За първите 10 ч в най-големия търговски ден на Китай и света бяха поръчани стоки за над 8 млрд. долара. На първо място по предварителни данни се оказа покупката на мляко на прах. За сравнение, продажбите в американския Кибер понеделник, който е най-големият ден за онлайн пазаруване в САЩ, бяха с общ обем от $1,35 млрд.
Денят на ергените, който е прочут и като Деня на голите пръчки заради датата си 11 ноември (11.11), се отбелязва от 1990 г. в знак на протест срещу деня на влюбените Свети Валентин.

Причината е, че има разлика от милиони между мъжете и жените в Китай - смята се, че поне 20 млн. самотни китайци до 30 г. не могат да си намерят партньорка, защото няма "свободни" жени. През 2009 г. Джак Ма, създателят на Alibaba, усеща потенциала на този ден и го превръща в търговски празник под мотото "Обичам се". Само тази година онлайн се предлагат над 6 млн. продукта на 40 000 търговски компании от цял свят. Търговците правят до 90% отстъпка. За реклама пък бяха привлечени имена като Даниел Крейг, американската поп звезда Адам Ламбърт и дори 45-ят президент на САЩ Франк Ъндърууд - героят на Кевин Спейси от популярния сериал "Къща от карти".

Реакцията на китайските потребители към празника показва ясно преминаването на страната към пазарна икономика и календар, изпълнен с капиталистически "празници". "Исках две различни палта, но и двете се продадоха в първите 3 минути след отварянето на пазара", се оплаква млада дама в мрежата. Друг пък се тюхка, че е похарчил $315 и ще трябва да "яде пръст" до края на месеца, защото е разорен.

Куриерите, обслужващи клиентите на интернет мазагините в автономния регион Вътрешна Монголия, бяха принудени да се качат на коне, за да се справят с бума на поръчки. Това се наложи и от факта, че местните власти забраниха използването на електрически триколки в рамките на градовете. Куриерите на коне бързо станаха сензация в китайския интернет, съобщи сайтът Ecns. Много техни фотографии бяха публикувани в популярните местни социални мрежи WeChat и Weibo. "Взехме десетки коне от пасбищата, когато миналия месец разбрахме за промените в правилата за движение по пътищата по време на празника. Налага се да предприемаме допълнителни мерки, за да се справим с обемите и да доставим поръчаните покупки в рамките на деня", обясниха от местна куриерска компания.

Общо в цялата страна за доставката на стоки в Деня на ергените бяха привлечени стотици хиляди войници и над 1,5 млн. транспортни средства.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай