Китайският модел на развитие забуксува

Безпрецедентните темпове на растеж остават в миналото

Китайският модел на развитие забуксува | StandartNews.com

Китайският модел на развитие забуксува. Това пише руският вестник "Независимая газета" в материал, цитиран от агенция "Фокус".

Тържествата в Пекин на 1 октомври, посветени на 70-годишнината от провъзгласяването на Китайската народна република, бяха засенчени от мащабни протести в Специалния административен регион Хонконг от юни.

Трудности възникнаха в Пекин и на икономическия фронт. Безпрецедентните темпове на растеж на БВП са нещо от миналото.

В САЩ, Япония и страните от ЕС експертите още спорят за последиците от укрепването на Китай. Някои твърдят, че това е станало, когато са се раждали новите суперсили. Китай оспорва лидерството на САЩ, но и създава стимул за здрава конкуренция, а не основа за опустошителен военен или икономически конфликт. Освен това Пекин не иска да налага своите правила на Запада. Максимумът, който той твърди че иска да постигне, е да бъде маяк за страни, които искат да ускорят своето развитие.

Китайският президент Си Дзинпин формулира тази задача по следния начин: „Китай прокарва нов път за развиващите се страни. Той предлага нови възможности за държави, които възнамеряват да увеличат темповете на развитие, като същевременно запазват своята независимост".

През май Белият дом постави в черен списък китайската корпорация Huawei, един от най-големите световни производители на телекомуникационна техника. Тя е обвинена във връзки с китайското разузнаване, евентуалното инсталиране на шпионски устройства в 5G мрежите, които в близко бъдеще ще обхванат целия свят.

Стигна се дотам, че Канада по искане на САЩ задържа дъщерята на основателя на компанията и нейн финансов директор Мън Ванчжоу под домашен арест. Много партньори на Huawei, по-специално Google, прекъснаха връзките си с него.

На война като във война. Тази година Китай показа сериозни „пробойни“ в своята политика към две автономии - Специалния административен регион Сянган (Хонконг) и Синдзян-Уйгурския автономен район. И Вашингтон не пропусна да се възползва от усложненията на противника. 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай