Китай ще строи град на бъдещето

От водата до храната - всичко ще се получава на място

Китай ще строи град на бъдещето | StandartNews.com

Ще се вземат предвид всички особености на живота в разгара на епидемия. Дизайнът ще бъде направен от Guallart Architects, пише ArchDaily.

"Вече не можем да проектираме градове и сгради и да се преструваме, че нищо (пандемията от коронавирус) не се е случило", казаха създателите на града.

Град Сюнан ще бъде построен на 100 километра от Пекин. Той ще съчетава традиционно европейско оформление, модерни китайски високи сгради и селскостопански пейзаж. Оранжерии ще бъдат поставени на покривите на всички къщи, като в тях ще се отглежда храна и в същото време ще се получава енергия от слънчеви панели. На първите етажи ще бъдат оборудвани пространства за съвместна работа, ще бъдат инсталирани 3D принтери и ще се организира рециклиране на отпадъци. Всяка сграда ще събира дъждовна вода и ще я пречиства за пиене. Сградите ще бъдат издигнати от дървени конструкции посредством дизайнерски технологии. В града ще има жилищни имоти, офиси, басейни, магазини, пазари за храни, детска градина, администрация, пожарна и други съоръжения. Всяка зона на Сюнан ще бъде направена възможно най-функционална.

„Разработихме проекта по време на режима на самоизолация, когато целият ни екип работи от вкъщи, и решихме да включим всички тези аспекти, които биха могли да подобрят живота ни по време на карантина“, казаха архитектите.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай