Хората се страхуват да имат деца. Защо?

"Апокалиптични" страхове заради климата

Хората се страхуват да имат деца. Защо? | StandartNews.com

Хора, притеснени от климатичната криза, решават да не раждат деца заради страхове, че техните потомци ще трябва да преминат през климатичен апокалипсис. Това е показало първото академично изследване по въпроса, съобщава "Гардиън".

Например 27-годишна жена е казала: "Чувствам, че не мога с чиста съвест да родя деца в този свят и да ги принудя да се опитат да оцелеят в апокалиптични условия."

Тези възгледи се основават на много песимистични оценки на въздействието на глобалното затопляне върху света, посочват изследователите. Един от респондентите например е коментирал, че то ще "съперничи на световна война в нейния чист ужас".

Изследването също така е установило, че някои хора, които вече са родители, са изразили съжаление, че имат деца.

"Страховете за въглеродния отпечатък от раждането на деца обикновено са абстрактни и въздържани", подчертава Матю Шнайдер-Майерсън от колежа Yale-NUS в Сингапур, който ръководи проучването, като допълва: "Но страховете за живота на съществуващи или потенциални деца са наистина дълбоки и емоционални. Често беше сърцераздирателно да разглеждаш отговорите - много хора наистина изляха сърцето си."

"За да се справим с това, наистина трябва да действаме незабавно, за да се справим с основната причина, а именно - самите климатични промени", настоя той.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай