Четвъртък,

Хашим Тачи пак предизвиква Белград

От: Редактори, сн. Фейсбук -
A
A
A

Президентът на Косово Хашим Тачи отправи ново предизвикателство към Белград, като заяви, че ще работи за присъединяване за населената предимно с албанци Прешевска долина в Южна Сърбия към територията на най-младата държава на Балканите.

Това написа Тачи в своя профил във „Фейсбук”, където публикува снимка от срещата си с бившите лидери на Армията за освобождение на Прешево, Медведжа и Буяновац. Трите общини се намират в югозападната част на Сърбия и са населени предимно с етнически албанци.

Под снимката Тачи написа следното: „Всеки един албанец, който живее в долината на Прешево мечтае за обединението с Косово”. „Обещавам да работя с нестихваща политическа воля за превръщането на тази мечта в реалност", написа още Хашим Тачи.

Изявлението на косовският президент в социалната мрежа бе направено на емблематичната за сърбите дата на Видовден, на който през 1389 г. се е състояла битката на Косово поле между османския султан Мурад I и обединените християнски сили под водачеството на сръбският княз Лазар.

През 1989 г. на Косово поле Слободан Милошевич произнесе реч по случай 600 години от битката, с която мнозина смятат, че се е засилило вътрешното напрежение в Югославия.

През 1992 г. федеративната република се разпадна с поредица от кръвопролитни конфликти и войни, последната от която доведе до обособяването на Косово като независима държава.

Коментари

Сортирай по: Новите първо

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички