Къде може да си купиш 20 маски за 1,74 евро?

Различният ДДС на маските в европейските страни

Къде може да си купиш 20 маски за 1,74 евро? | StandartNews.com

В социалните мрежи се разпространиха снимки на испанец, който си взима 200 маски за нелепа сума от Португалия .

Докато в Испания, в разгара на пандемия, правителството реши да определи максимална цена от 0,96 евро за единица . Междувременно този човек успя да си купи пакет от 20 само за 1,74 евро .

Ключът към откриването на разликата между Испания и Португалия, както и с други страни от Европейския съюз, е ДДС: в Испания този здравен продукт се облага с данък в размер на 21%.

След като получи потвърждение от Европейската комисия, че няма да има нарушение, ако намалите ДДС, което се прилага за маски, правителството го намали от 21% на 4%. Така към днешна дата максималната цена на маската е 0,62 евро.

Какво е ДДС в другите европейски държави?

Ситуацията в другите европейски страни е доста различна от месеци. Във Франция например се прилага ДДС от 5,5% от май месец, докато максималната цена на хирургическата маска е 95 цента .

В Португалия данъкът върху този вид продукти е 6%, докато печалбата от продажбата е ограничена до 15% . Италия, друга страна, силно засегната от коронавируса, определи максимална цена за единица от 0,50 евро, а ДДС за тази година е 0% (ще нарасне до 5,5% през 2021 г.). В Белгия и Холандия също като Италия са освободени от ДДС, докато в Германия то е 5%. Словения е с 22%. Тя е една от малкото страни, които надминават Испания по този данък.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай