Катастрофално бедствие заплашва Карибите!

Ранното появяване на такава силна буря предвещава много тежък сезон

Катастрофално бедствие заплашва Карибите! | StandartNews.com

"Изключително опасна" буря се приближава към югоизточната част на Карибския басейн, докато правителствените служители отправят спешни призиви към хората да се подготвят.

Предупрежденията за бури са издадени за югоизточните карибски острови, тъй като ураганът "Берил" бързо се разви в буря от категория 4 в неделя, засилвайки се  "нечувана" скорост за този период от годината, заяви специалистът по урагани Майкъл Лоури.

В неделя сутринта разузнавателният самолет на Националния център по ураганите (NHC) съобщи, че "Берил" има максимални постоянни ветрове от над 200 км/ч с по-силни пориви, което го издигна до категория 4 ураган, класифициран като ураган с ветрове между 200 и 250 км/ч, способни да причинят "катастрофални щети", според Националната метеорологична служба.

снимка: National Hurricane Center

Директорът на NHC, Майкъл Бренън, заяви, че е "доста необичайно" буря да се превърне от тропическа депресия в голям ураган толкова бързо и "много, много необичайно" голям ураган да се появи толкова рано през сезона.

Последното предупреждение на NHC гласи, че "изключително опасният" "Берил" ще донесе "животозастрашаващи ветрове и бурни вълни" на Наветрените острови, включително Барбадос, Сейнт Лусия, Сейнт Винсент и Гренадинските острови, Гренада и Тобаго, в началото на понеделник.

Сега  "Берил" е най-ранният ураган от категория 4, регистриран някога в Атлантическия океан, със записи отпреди 174 години. Предишният най-ранен ураган от категория 4 е бил ураганът Денис на 8 юли 2005 г.

Лоури допълни, че "обичайната дата на първия голям ураган (категория 3 или по-силен) е 1 септември, така че "Берил" изпреварва графика с цели два месеца."

Очаква се ураганът "Берил" да удари Наветрените острови в понеделник сутринта. Предупреждения за ураган са издадени за Барбадос, Сейнт Лусия, Гренада, Тобаго и Сейнт Винсент и Гренадини.

Ураганът "Берил" е втората именувана буря, която се формира в Атлантическия океан тази година. Според NOAA данните от 1851 до 2022 г. показват, че само 6% от тропическите бури в Атлантическия басейн са възникнали през юни.

Бренън заяви, че ранното появяване на такава силна буря като "Берил" "предвещава и съответства на очакванията за много тежък сезон". Той каза, че NHC "прогнозира от 17 до 25 именни бури, от 8 до 13 урагана, от 4 до 7 големи урагана". Лоури каза, че "при сегашната си траектория "Берил" ще бъде най-силният ураган, който ще засегне тази част на Наветрените острови след "Иван" през 2004 г., и вероятно най-силният ураган в историята, който ще засегне най-южните Наветрени острови." Ураганът "Иван" беше буря от категория 3 в региона, която впоследствие се превърна в категория 5.

Очаква се "Берил" да премине южно от Барбадос в началото на понеделник и след това да се насочи към Карибско море като голям ураган по пътя към Ямайка.

Учените прогнозират, че до средата на седмицата бурята ще отслабне, но все пак ще остане ураган, докато се насочва към Мексико.

NHC прогнозира, че "Берил" ще предизвика валежи от 7 до 14 см в Барбадос и Подветрените острови през нощта на неделя срещу понеделник, което може да предизвика внезапни наводнения в уязвимите райони.

Лоури обяснява невероятната сила и ранния характер на бурята със "забележително зрял модел на горната част на въздуха", който "Берил" среща над рекордно топли води. Той подчерта значението на по-топлите води в региона за развитието на урагана, отбелязвайки, че рекордната топлина се простира и под повърхността на океана, създавайки условия за мощни урагани.

Бренън добави, че освен топлите води, и атмосферата трябва да е благоприятна за формиране на система като "Берил". Температурата на водата в района е "с около 3-4 градуса над нормалната", което е значително, тъй като загряването на водата изисква много енергия.

В неделя сутринта NHC локализира окото на бурята на 10,6 северна ширина и 54,9 западна дължина, на около 550 км югоизточно от Барбадос и на 740 км източно от Гренада. Бурята се движи бързо на запад-северозапад, което ще я доведе до южните карибски острови.

снимка: National Hurricane Center

NHC предупреждава за "животозастрашаваща буреносна вълна", която се очаква да повиши нивото на водата с до 6-9 фута над нормалното в районите, където "Берил" ще достигне сушата.

Бренън предупреди хората в района, че им остават "само няколко часа" за подготовка, тъй като "Берил" "ще се движи много бързо и условията на тези острови бързо ще се влошат през нощта срещу понеделник".

Рееция Маршал, която живее в Гренада, работи в неделя на смяна в местен хотел, подготвяйки гостите и ги призовава да стоят далеч от прозорците, като съхранява достатъчно храна и вода за всички.

Тя спомена, че е била дете, когато ураганът "Иван" я е ударил, и че не се страхува от "Берил". "Знам, че това е част от природата. Нямам нищо против", казва тя. "Просто трябва да живеем с него."

Лоури повтори предупреждението на NHC, наричайки урагана "потенциално катастрофален". Той препоръча на всички, за които има предупреждение, да "прибързат с окончателната подготовка и да я завършат незабавно".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай