Камерън агитирал и България против Юнкер

Камерън агитирал и България против Юнкер | StandartNews.com

Британският премиер Дейвид Камерън се опитал да обясни на всяка държава от ЕС поотделно колко лош избор е Жан-Клод Юнкер за шеф на Еврокомисията и колко лоша е като цяло новата система, по която се избира председателят. Това станало на срещата на върха в Брюксел миналата седмица, на която Юнкер официално бе номиниран за поста.

"Този път е наш проблем, но следващия път ще бъде ваш. Всеки на тази маса, който има нещо против някой председател на ЕК, ще бъде в капан", заявил Камерън. След което се обърнал към страните една по една. За Полша, Румъния и България казал: "Ние поставяме вашите интереси пред тези на Русия, но какво ще стане, ако някой кандидат за председател сметне търговските връзки с Русия за по-важни?". На Гърция припомнил, че сегашната Еврокомисия я е спасила от колапс, но друго ръководство може и да не постъпи така. Дни по-рано пък Камерън се скарал жестоко с председателя на Европейския съвет Херман ван Ромпой по време на срещата им в Лондон. Камерън буквално изгонил Ромпой от "Даунинг стрийт" 10, след като той му отговорил уклончиво на искането за гласуване на кандидатурата на Юнкер.

Междувременно британският бизнес предупреди, че успехът на британската икономика зависи от оставането в ЕС. Това заяви шефът на Конфедерацията на британската индустрия Джон Кридланд.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай