Трагедията в театъра в Москва. Какво се обърка в Дубровка?

Спецслужбите атакуват чеченските терористи с газ, но отказват да кажат на спасителите какъв е съставът му

Трагедията в театъра в Москва. Какво се обърка в Дубровка? | StandartNews.com
  • Заложническата драма в московския театър завърши със смъртта на 170 невинни жертви    
  • Спецслужбите атакуват чеченските терористи с газ, но отказват да кажат на спасителите какъв е съставът му

 

Преди 19 години в края на октомври в Москва се разиграва трагедия, довела до смъртта на над 170 мирни граждани - деца, жени и мъже. Заложническата драма в театър Дубровка е следена по телевизионните екрани от целия свят, но за жалост развръзката й не може да получи еднозначен отговор.

На 23 октомври 2002 г. чеченски терористи  превземат сградата на театъра на Дубровка по време на представлението "Норд-Ост" и задържат като заложници намиращите се вътре общо 916 души - актьори, зрители и технически персонал.През лятото на същата година в щаба на тогавашния президент на Чечения Аслан Масхадов се състои съвещание, на което е взето решение да се извърши голям терористичен акт в Москва, включващ взимане на заложници подобно на превземането на болницата в Будьоновск през 1995 г. За командир на групата терористи е избран Мовсар Бараев, племеник на убития предната година полеви командир Арби Бараев. За да се отвлече вниманието на спецслужбите, групата на Бараев била оттеглена от активните бойни действия и бил пуснат слух, че ръководителят й е ранен и се лекува в Азербайджан. Решено било да се вземат няколкостотин заложника в изолирано отделно здание по време на културно-масово мероприятие, а също така и да се взривят няколко коли-бомби на оживени места в центъра на руската столица. В диверсията трябвало да вземат участие около 50 терористи, половината от които трябвало да са жени. Датата за провеждането на акцията е 7 ноември - Денят на съгласието и примирението. В Москва са доставени 18 автомата Калашников, 20 пистолета Макаров и Стечкин, няколкостотин килограма пластичен експлозив, над 200 гранати. В същото време тече и кадрови подбор - болшинството от терористите са на възраст между 20 и 23 години, 21 мъже и 19 жени. Това са "черните вдовици", изгубили съпрузите си и готови на всичко, за да отмъстят за тях.Терористите искат да контролират повече хора в едно помещение. Избрали Дубровка.

Атентатите с колите-бомби не сполучили

На 18 октомври автомобилите, паркирани пред концертната зала "Чайковски" и Държавната дума, не се взривили, само колата, паркирана пред ресторант "Макдоналдс" избухнала, но по-рано от предвиденото и взела само една жертва. След взрива милицията и спецслужбите се активизирали и терористите преместили датата за "голямото събитие" от 7 ноември на 23 октомври. За акцията били закупени бусове Форд Транзит, Фолксваген Каравела и пикап Додж Рем.На определената дата в 21,05 ч. пред Театралния център на Дубровка спрели трите коли, от които изскочили въоръжени терористи. Втурнали се в залата, обезвреждайки петимата охранители, въоръжени само с газови пистолети и електрошокове. По това време завършвала първата сцена от второто действие на спектакъла "Норд-ост". В този момент на сцената, изпълнена с артисти, изскочил чеченец в камуфлажни дрехи и обявил, че всички присъстващи са заложници. За авторитет стрелял няколко пъти в тавана. На някои зрители било позволено да се обадят на близките си, за да им кажат, че за всеки убит терорист чеченците ще разстрелват по 10 заложника. В първите минути някои актьори и сценични работници успели да избягат. Веднага след като събрали всички хора в залата, чеченците започнали да минират зданието. Заложници станали 916 души, сред които 75 чужденци от 14 държави.

Към 22,00 часа около театъра вече се разположили части на милицията, ФСБ (Федерална служба за безопасност), ОМОН, както и телевизионни камери и журналисти.Подполковник К. Василев - военен юрист, който се намирал наблизо, влязъл при терористите, за да им предложи себе си за заложник в замяна на задържаните деца. Чеченците обаче го разстреляли. До полунощ избягали петима актьори, затворени в гримьорната и седем технически лица. В ранните часове на 24 октомври терористите пускат 15 деца и няколко десетки човека, сред които жени, чужденци и мюсюлмани и предявяват искания за прекратяване на военните действия и извеждане на руските войски от Чечения.Към 5,00 часа една от заложничките  - Олга Романова, започва спор с нападателите и е  застреляна. В следващите часове са освободени още неколцина заложници и към 8,00 часа на свобода вече са 41 човека. Към обяд терористите искат при тях да дойдат представители на Червения кръст и организацията "Лекари без граници", за да продължат чрез тях преговорите. По-късно искат да участват журналистката Анна Политковская и политиците Борис Немцов, Ирина Хакамада и Григорий Явлински. Към 13,00 часа в театъра влизат певецът и депутат Йосиф Кобзон, британският журналист Марк Франкети и двама швейцарци от Червения кръст. След половин час групата излиза, извеждайки жена, три деца и възрастен мъж. В следващите часове две момичета успяват да избягат през прозореца на тоалетната. В 1,30 часа на 25 октомври медикаменти и превързочни материали внася Леонид Рошал, един от най-изтъкнатите специалисти по спешна помощ. През нощта чеченците освобождават още седмина. Към обяд представители на Червения кръст успяват да изведат от залата 8 деца на възраст между 6 и 12 години. Вечерта чеченците прекъсват преговорите и освобождават още четирима.В ранните часове на 26 октомври един от заложниците изпада в нервна криза и се нахвърля върху терористка. Чеченците откриват огън и раняват двама, единият умира по-късно.

Щурмът

В 5,10 часа прожекторите, осветяващи театъра, загасват. През вентилационните отвори руските сили за сигурност вкарват упояващ газ, който в началото някои помислили за дим от пожар. В 5,30 часа специалните сили "Алфа" и "Вимпел" започват да се прегрупират около зданието. Проехтяват взривове и автоматични откоси. В 6,20 ч. отново прогърмяват изстрели и се чуват няколко взрива, а двама заложника успяват да избягат. В 6,30 официалният представител на ФСБ Сергей Игнатченко обявява, че терористите са унищожени, а театралният център е под контрола на службите за сигурност. За жертви сред заложниците не се съобщава. През това време в залата влизат още специални сили, пристигат линейки и автобуси. В 8,00 ч. заместник-министърът на вътрешните работи обявява, че щурмът е започнал, защото група заложници са опитали да избягат. Обобщава и жертвите: 36 убити терористи, 67 загинали заложници и над 750 човека са освободени. По това време медицинските екипи изваждат заложниците, които са в безсъзнание и ги слагат да лежат направо на стълбите пред входа, докато ги натоварят в автобусите. На екипите никой не е съобщил за използването на упойващ газ и затова медиците не проверяват устите кухини на жертвите за гълтане на езика, както и дали имат необходимата сатурация на белите дробове.

Путин: Не газ, а стрес погубил хората

По официални данни в трагедията загубват живота си 130 души, от които 10 са деца. Петима заложника са застреляни преди щурма, а 119 човека умират в болница впоследствие. Според неправителствената организация "Норд-Ост", създадена от правозащитници и роднини на загиналите невинни, жертвите са 174. След трагедията руските власти отказват да разкрият на медиците състава на упойващия газ, така че те да могат да намерят нужния антидот. Чак през 2012 г. британската лаборатория в Солзбъри успява да открие, че в състава на газа са влизали анестетиците карфентанил и ремифентанил, но без да могат да определят пропорциите и другите съставки. Впоследствие президентът Путин прави изявление, че жертвите не са вследствие на използването на упойващ газ, а са в резултат на обострени хронични заболявания, стрес, неумението да се адаптират в необичайна обстановка. Близките на загиналите се опитват по съдебен път да получат компенсации, но руските съдилища отхвърлят иска им. Чак през 2011 г. Европейския съд по правата на човека осъжда Русия за неадекватно планиране на спасителната операция и отсъствието на адекватно разследване от руските власти на операцията и присъжда на 64 потърпевши роднини обща сума от 1,3 млн. евро.

Драмата в Будьоновск

По време на Първата Чеченска война след превземането на столицата Грозни от руските войски, каквказките сепаратисти са заплашени от пълен разгром и в желанието си да обърнат играта, решават да осъществят няколко терористични акта, за да принудят руските власти да се оттеглят от Чечения. На 14 юни 1995 г. над 160 въоръжени терористи нахлуват в град Будьоновск и взимат за заложници повече от 600 местни жители, събирани по улиците на градчето. След това превземат болницата е взимат за заложници пациентите и лекуващия ги персонал. Така в ръцете на терористите попадат над 1000 човека, които са използвани за жив щит. Исканията на чеченците са прекратяване на военните действия от страна на Русия и започване на преговори с управляващия режим на Джохар Дудаев в Чечня. След преговори министър-председателят Виктор Черномирдин подписва съгласие за прекратяване на войната и преговори за решаване на статута на Чечения в замяна на освобождаване на заложниците. В крайна сметка терористите напускат града, придружавани от част от заложниците, които впоследствие са освободени. В Будьоновск намират смъртта си 129 човека, сред които 18 милиционери и 17 военнослужещи.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай