Реакции,след като Байдън призна арменския геноцид

Армения доволна, Турция гневна

Реакции,след като Байдън призна арменския геноцид | StandartNews.com

Разнопосочни реакции последваха, след като американския президент Джо Байдън призна арменския геноцид. Президентът, премиерът и външното министерство на Армения приветстваха изявлението на президента на САЩ Джо Байдън, с което той призна за геноцид избиването на арменци в Османската империя в началото на ХХ век, предадоха ТАСС и Ройтерс.

Държавният глава Армен Саркисян благодари на Байдън и нарече постъпката му "мъжествена и въодушевяваща". По думите му, тя открива нови перспективи в отношенията между Ереван и Вашингтон, предава БТА.

В онлайн обръщение до Белия дом премиерът Никол Пашинян заяви, че признаването на геноцида е въпрос на националната сигурност на Армения, особено след събитията около Нагорни Карабах миналата година. Според него, решението на Байдън е сигнал към света, който "потвърждава правата на човека и ценностите в международните отношения".

На коренно противоположната позиция бяха Турция и Азербайджан.

В разговор с турския лидер Реджеп Тайип Ердоган по телефона президентът на Азербайджан Илхам Алиев нарече "историческа грешка" решението на Вашингтон, съобщи пресслужбата на президентството в Баку.

По думите на Алиев, тази грешка нанася "сериозен удар по зараждащата се в региона тенденция за сътрудничество". Ердоган е благодарил за подкрепата. Ердоган, цитиран от Франс прес, обвини "трети страни" в намеса в делата на Турция.

"Никой няма полза от факта, че дебатите, които трябва да се водят от историци, се политизират от трети страни и стават инструмент за намеса в нашата страна", се казва в послание на Ердоган до арменския патриарх в Истанбул.

Турският външен министър Мевлют Чавушоглу пък заяви, че "никой не може да дава на Турция уроци за собствената й история".

В Гърция посрещнаха с удовлетворение признаването на арменския геноцид от страна на американския президент Джо Байдън.

Арменската общност в Солун проведе демонстрация в памет на загиналите преди 106 години в тогавашната Османска империя.

Лидерите на гръцките партии приветстваха изявлението на американския президент, който призна за геноцид репресиите срещу над един милион арменци в Османската империя.

"Този акт е сред най-черните страници на историята", заяви лидерът на опозицията Алексис Ципрас.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай