Какво каза Байдън в първата си реч като победител

Байдън определи победата си над настоящия държавен глава Доналд Тръмп като "убедителна"

Какво каза Байдън в първата си реч като победител | StandartNews.com

Джо Байдън, който беше избран за 46-и президент на Съединените американски щати произнесе първата си реч като победител от президентските избори.

В Уилмингтън, Делауер, пред свои привърженици той заяви: "Обещавам да бъда президент, който се стреми не да разделя, а да обединява, който не вижда сини щати и червени щати, а вижда само Съединени щати. Аз се стремях да получа този пост, за да възстановя душата на Америка, за да възстановя гръбнака на тази нация - средната класа, и да направя Америка отново уважавана по целия свят".

Байдън определи победата си над настоящия държавен глава Доналд Тръмп като "убедителна". Като отбеляза разочарованието на поддръжниците на Тръмп, той добави: "Те не са наши врагове. Те са американци". Байдън подчерта, че американският народ иска демократите и републиканците са си сътрудничат: "Нека тази свирепа ера на демонизиране в Америка да започне да приключва, тук и сега. Отказът на републиканци и демократи да си сътрудничат едни с други не е някаква тайнствена сила, отвъд нашия контрол, това е решение, избор, който ние правим. И ако можем да решим да не си сътрудничим, тогава можем да решим да си сътрудничим".

Джо Байдън обяви също, че още в понеделник ще определи група от изтъкнати учени, които да са част от екипа му за борба срещу коронавируса. Коментатори определят това изявление като знак, че новоизбраният президент възнамерява от самото начало да заяви като свой приоритет справянето с пандемията.

Преди Байдън говори новоизбраната за вицепрезидент Камала Харис, която ще стане жената заемаща най-висок ранг в американската история. Тя заяви, че избирателите са донесли "нов ден за Америка."

Съобщението за изборната победа на Байдън беше съпроводено с масови празненства в столицата Вашингтон и в други градове като Филаделфия и Ню Йорк. В други градове пък привърженици на настоящия държавен глава Доналд Тръмп демонстрираха под възгласи, че демократите са извършили изборни измами, отбелязва ДПА. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай