Какви знаци дадоха на света Байдън и Путин

Ройтерс: Прагматична среща с много разминаване

Какви знаци дадоха на света Байдън и Путин | StandartNews.com

Президентът на САЩ Джо Байдън и руският президент Владимир Путин решиха на „прагматичната“ първа среща на върха в сряда да подкрепят контрол върху оръжията и преговори за киберсигурност и да върнат посланиците в техните посолства, като същевременно си казаха ясно, че се разминават по други въпроси, предава Reuters, цитирана от Агенция „Фокус”.

Дискусиите във вила “”Ла Гранж” в Женева продължиха по-малко от четири часа - далеч по-малко, отколкото съветниците на Байдън бяха казали, че очакват.

68-годишният Путин нарече 78-годишния Байдън, конструктивен, опитен партньор и каза, че двамата говорят "на един език", но добави, че не е имало приятелство, а по-скоро прагматичен диалог за интересите на двете им държави.

Байдън заяви, че „е казал на президента Путин, че се нуждаем от някои основни правила на пътя, които всички можем да спазваме“, добавяйки: „Направих това, за което дойдох“.

Насрочването на отделни пресконференции означаваше, че го няма оживлението, съпътстващо срещата през 2018 г. в Хелзинки между Путин и предшественика на Байдън, Доналд Тръмп, където Путин подари на Тръмп футболна топка. Нямаше и общ обяд.

Путин, който пръв говори пред репортерите, заяви, че срещата е била конструктивна, без враждебност и е показала желанието на лидерите да се разберат. Той сподели, че е "трудно да се каже" дали отношенията със САЩ ще се подобрят, но че има "проблясък на надежда" по отношение на взаимното доверие. Нямаше покани за взаимни визити във Вашингтон или Москва.

Байдън, изказвайки се малко след това, заяви, че "няма заместител на диалога лице в лице" и че е казал на Путин, че неговият дневен ред е "не срещу Русия", а "ЗА американския народ".

Той също така каза, че в дискусиите са отделили много време за контрол на оръжията и за кибератаки, където той заявил ясно на Путин, че "критичната инфраструктура не трябва да бъде атакувана".

В може би най-острата си забележка той каза, че последиците ще бъдат "опустошителни за Русия", ако фигурата на опозицията Алексей Навални умре в затвора .

И двамата заявиха, че Русия и Съединените щати споделят отговорността за ядрената стабилност и ще проведат преговори за възможни промени в наскоро продължения договор за ограничаване на оръжията СТАРТ III.

Контролът на оръжията обаче е една област, в която напредъкът е бил възможен и в исторически план въпреки по-широките разногласия.

И двете страни бяха заявили преди срещата на върха, че се надяват на по-стабилни и предсказуеми отношения, въпреки че противоречията са във всичко - от контрола върху оръжията и кибер хакерството до намесата в изборите и Украйна.

Източник: Агенция "Фокус"

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай