Каква е тайната на Помпей

Оказва се, че древните римляни са били опитни инженери

Каква е тайната на Помпей | StandartNews.com

От какво е построен древен Помпей? Оказва се, че древните римляни са били опитни инженери, изпреварили времето си с въвеждането на технологии като подово отопление, изграждане на акведукти и използване на бетон като строителен материал.

Те били майстори и на рециклирането на отпадъчни материали или това твърди последното проучване на навиците и живота в погребаният под вулканична пепел град.  защото учени, изучаващи древния град. За откритието има информира The Guarduan.

Учените, открили, че пред градските стени, на погребаният от вулкана Везувий град през 79 г. сл. Хр.,  имало големи купчини боклук, които изглеждали като изхвърлени. Новата им теория обаче е, че градските стени тогава са били място, където се е съхранявал сортиран отпадъчен материал за по-нататъшна употреба.

Американската професорка Алисън Емерсън, член на изследователски екип, работещ в Помпей, твърди, че боклукът е натрупан около почти всички външни северни стени и на няколко други места. Част от купчините достигали височина няколко метра. Съдържали парчета керамика и гипсова мазилка, които можели да се използват отново като строителен материал.

Първоначално се смятало, че могилите са се образували по време на земетресение, ударило града около 17 години преди изригването на вулкана, обяснява Емерсън.

Повечето от тях са премахнати в средата на ХХ век, но някои все още съществуват. С помощта на научен анализ вече е възможно да се проследи движението на част от отпадъците от градските сгради до крайградските депа и обратно в града, където този материал е използван при строителството на сгради, например за подове.

„Разбрахме, че част от Помпей е построена от отпадъци. Куполите пред външните стени не са били материалът, от който са искали да се отърват. Изнасян е зад стените, но е бил събиран и сортиран, а след това продаван за по-нататъшна употреба“, твърди Емерсън


 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай