Как вадят от "зоната на смъртта" телата на загинали алпинисти в Непал

54-дневната операция приключи

Как вадят от "зоната на смъртта" телата на загинали алпинисти в Непал | StandartNews.com

От Рама Паджули, BBC Непал

Шерпът Тширинг Джангбу не може да забрави трупа, който вижда на метри от върха на планината Лхотце в Хималаите преди повече от десетилетие.

През май 2012 г. непалецът работи като водач на германски алпинист, който се опитва да изкачи четвъртата по височина планина в света. Смята се, че тялото, което препречва пътя им, е Милан Седлачек, чешки алпинист, който загива само няколко дни по-рано.

Г-н Шерпа се интересува защо чешкият алпинист е загинал толкова близо до върха. Една от ръкавиците на замръзналия труп липсвала.

"Голата ръка може да се е изплъзнала от въжето", казва водачът. "Възможно е да е загинал, след като е загубил равновесие и се е разбил в скалата".

Тялото останало на мястото си - и всеки алпинист, изкачващ планината Лхотце след това, трябвало да мине покрай него.

Тогава 46-годишният г-н Шерпа няма представа, че 12 години по-късно ще се върне, за да извади тялото на алпиниста, като част от екип от десетина военни и 18 шерпи, изпратени от непалската армия да почистят високите Хималаи.

Откакто преди сто години започват да се водят данни за алпинизма в района на Еверест, там са загинали над 300 души и много от тези тела са останали. Броят на загиналите продължава да се увеличава: досега през тази година са загинали осем души, а през 2023 г. - 18 души, по данни на непалския департамент по туризъм.

Правителството за първи път започна кампания за почистване през 2019 г., която включваше премахване на някои тела на загинали алпинисти. Но тази година за първи път властите си поставиха за цел да извадят пет тела от така наречената "зона на смъртта", над 8000 м надморска височина (26 247 фута).

В крайна сметка екипът, който се препитаваше с вода, шоколад и сату - смес от нахут, ечемик и пшенично брашно - извади четири тела.

Един скелет и 11 тона боклук бяха извадени на по-ниски височини след 54-дневна операция, която приключи на 5 юни.

"Непал получи лоша слава заради боклуците и труповете, които замърсиха Хималаите в сериозни мащаби", заяви пред Би Би Си Непал майор Адитя Карки, ръководител на тазгодишната операция.

Кампанията има за цел и да подобри безопасността на алпинистите.

Майор Карки казва, че много от тях са се уплашили от гледката на трупове - миналата година един алпинист не е могъл да се движи в продължение на половин час, след като е видял мъртво тяло по пътя към Еверест.

Разходи и трудности

Много хора не могат да си позволят да приберат телата на роднините си, загинали в планините в Непал. Дори и да разполагат с финансови средства, повечето частни компании отказват да помогнат за изваждането на телата от зоната на смъртта, тъй като това е твърде опасно.

Тази година военните са отпуснали пет милиона рупии (37 400 долара или 29 000 паунда) за прибирането на всяко тяло. За спускането на едно тяло от 8000 м са необходими дванадесет души, като всеки от тях се нуждае от четири бутилки с кислород. Една бутилка струва повече от 400 долара, което означава, че само за кислород са необходими 20 000 долара.

Всяка година има само около 15 дни, през които алпинистите могат да се изкачват и спускат от 8000 м, тъй като ветровете се забавят по време на прехода между циклите на вятъра. В зоната на смъртта скоростта на вятъра често надхвърля 100 км в час.

След като открива телата, екипът работи предимно след настъпването на нощта, тъй като не иска да безпокои другите алпинисти. В района на Еверест, който се състои и от Лхотце и Нупце, има само една единствена стълба и въжена линия за хората, които се изкачват и слизат от базовия лагер.

"Беше много трудно да върнем телата от зоната на смъртта", казва г-н Шерпа. "Много пъти повръщах кисела вода. Други продължаваха да кашлят, а трети получиха главоболие, защото прекарахме часове наред на много голяма височина".

На височина 8000 м дори силните шерпи могат да носят само до 25 кг, което е по-малко от 30 % от капацитета им на по-ниска надморска височина.

Тялото в близост до върха на планината Лхотце, която се издига на 8516 м, е било обезцветено след излагане на слънце и сняг в продължение на 12 години. Половината от тялото е било затрупано със сняг, казва г-н Шерпа.

Телата и на четиримата алпинисти са намерени в същото положение, в което са загинали. Замръзналото им състояние означава, че крайниците им не могат да се движат, което допълнително затруднява транспортирането им.

Непалското законодателство гласи, че всички тела трябва да останат в най-добро състояние, преди да бъдат върнати на властите - всяка повреда може да доведе до санкции.

Екипът по почистването организира система от въжета, за да свали телата постепенно, тъй като избутването им отзад или издърпването им отпред не беше възможно. Понякога телата затъваха в скалистия, заледен терен и изваждането им отново беше трудоемка задача.

Отнело е 24 часа без прекъсване, за да се донесе тялото, за което се предполага, че принадлежи на чешкия алпинист, до най-близкия лагер, който е само на около 3,5 км, казва г-н Шерпа. След това екипът е прекарал още 13 часа, за да свали тялото до друг по-нисък лагер.

Следващата спирка за телата е пътуване до Катманду с хеликоптер, но екипът е заседнал в град Намче в продължение на пет дни заради лошото време. Те пристигат благополучно в столицата на 4 юни.

Идентификация

Четирите тела и скелетът се съхраняват в болница в Катманду.

Армията е открила документи за самоличност на две тела - на чешкия алпинист Милан Седлачек и на американския алпинист Роналд Годууд, загинал през 2017 г. Непалското правителство ще поддържа връзка със съответните посолства.

Процесът на идентифициране на другите две тела продължава.

Алпинистите и водачите шерпи следят местоположението и евентуалната самоличност на изгубени алпинисти, така че те са предоставили потенциална информация за някои от телата. Те смятат, че всички тела принадлежат на чужденци, но правителството не е потвърдило това.

Около 100 шерпи са загинали в Хималаите от началото на записите, така че много семейства чакат с години, за да извършат последния будистки обред за своите близки.

Властите са заявили, че ще погребат телата, ако никой не дойде да ги потърси три месеца след идентифицирането им - независимо дали те принадлежат на чужденец или непалец.

Г-н Шерпа се изкачва за първи път в Хималаите на 20-годишна възраст. В кариерата си той е изкачил три пъти Еверест и пет пъти Лхотце.

"Алпинистите са станали известни с изкачването си. Хималаите са ни дали толкова много възможности", казва той.

"Изпълнявайки тази специална работа по извличане на мъртви тела, е моето време да се отплатя на Великите Хималаи".

/Офнюз/

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай