Сряда,

Как пандемията създаде грижи на българите в Лондон

От: Редактор -
A
A
A

Министерство на външните работи съобщи, че българските граждани в чужбина вече могат да подават заявления за български лични документи без електронен подпис чрез сайта на институцията. Системата е достъпна от началната страница на МВнР..

Всички граджани от ЕС, които живеят във Великобритания, след Брекзит трябва задължително да придобият нов имиграционен юридически статут.

Който ще им даде правото да живеят, работят и имат достъп до здравеопазването във Великобритания, казва пред БНТ Нишан Джингозян, който работи в кметство Брент.

До момента над 5 млн. граждани на ЕС, живеещи във Великобритания, са кандидатствали и получили статут..

Благодарение на програмата, финансирана от Министерство на вътрешните работи на Великобритания в района Енфийлд, се работи за изграждане на система в подкрепа на най-голямата българска общност, основно с улесняване на достъпа им до системата на здравеопазването, тъй като 16 000 българи там не са регистрирани с личен лекар.

Българите са общността, която е сред най-засегнатите от COVID-19. Те са най-малко възползвалите се от социалната система и социалните помощи, отпуснати за справяне с последиците от пандемията.

Българите са и сред най-малко на брой ваксинираните.

Една от причините сънародниците ни да не се възползват от услугите там е, че голяма част от тях не съществуват в България, а когато това се съчетае с едно ниско ниво на владеене на английски език и традиционно живеене в капсулирана общност, резултатите не са много добри, заяви Нишан Джингозян.

 

Коментари

Сортирай по: Новите първо

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички