Как Африка става оръжие срещу Бил Гейтс

Той е новата черна овца за теоретиците на конспирацията по целия свят

Как Африка става оръжие срещу Бил Гейтс | StandartNews.com

Докато новият коронавирус носи глобален хаос, Бил Гейтс е новата черна овца за теоретиците на конспирацията по целия свят, включително в Африка, където фалшив онлайн пост на кенийски политик наля още масло в разпространението на дезинформация. Докато програмите за ваксиниране на Гейтс на континента отдавна осигуряват достатъчно поводи за спекулации, фалшивите твърдения са придобили ново измерение на фона на пандемията, пише БГНЕС, позовавайки се на материал на АФП.

На 15 март губернаторът на Найроби Майк Сонко публикува старо видео на Гейтс, в което милиардерът предупреждава за последствията от бъдеща пандемия, с надпис "Бил Гейтс ни каза за коронавируса през 2015". Всъщност клипът показва, че Гейтс предупреждава, че светът е неподготвен за глобална пандемия в разговора си за TED преди пет години, но той не спомена коронавируса.

Постът на Сонко генерира толкова много реакции сред неговите над 2 милиона последователи във Facebook, че той остава най-консумираният в света пост за Гейтс в ерата COVID-19, твърдят от CrowdTangle. Досега той е споделян повече от 1 милион пъти и е събрал 38 милиона гледания в социалните медии.

Слуховете за връзки между Гейтс и настоящата пандемия се радват на особено широка привлекателност сред различните заговори за конспирация по целия свят, откакто вирусът изригна в китайския град Ухан през декември 2019 година.

Сред най-популярните твърдения в Африка е идеята, че Гейтс иска да контролира човечеството с помощта на ваксини-татуировки, в които има миркочипове и чрез тях може да се следят действията на всеки ваксиниран. Тази теория обаче не е просто популярна само в Африка, а навсякъде по света.

Привържениците на конспирацията също така твърдят, че Гейтс може да печели от евентуална ваксина и че фондацията му е патентовала лечение преди години, преди да разкриването на новия коронавирус. Други вярват, че той е създал вируса за контрол на населението – деликатен въпрос в Африка, където голяма част от видимите реакции онлайн се съсредоточиха върху въпроса за ваксина за COVID-19 и експериментални изпитания на местно ниво.

Недоверието към западните ваксини бе доказано от наскоро станал много популярен в социалните мрежи пост, в който се твърди, че френският учен Дидие Раул - човекът, който във Франция въведе хидроксихлорокина като част от лечебен протокол срещу COVID-19, е предупредил африканците да не използват "ваксината на Бил Гейтс", защото съдържа "отрова".

Политиците в Нигерия определено имат афинитет към подобни теми, включително Феми Фани-Кайоде, бивш министър на авиацията, известен със споделянето на дезинформация по политически и религиозни линии. Фани-Кайоде, който има стабилни последователи сред християните от Южна Нигерия, сподели множество публикации, твърдейки, че Гейтс е част от таен властови елит, който иска да постигне световно господство, използвайки коронавируса и 5G технологията, наред с други неща.

През февруари СЗО проведе семинар с над 50 журналисти в Нигерия. "Журналистите и медиите са от решаващо значение за получаването на правилните съобщения до общността. Искаме да предадете правилната информация на хората и да допринесете за спирането на разпространението на слухове", заяви Дхамари Найду.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай