Путин прати в оставка кабинета на Медведев

Това стана след като Владимир Путин направи традиционното си годишно обръщение към Федералното събрание

Путин прати в оставка кабинета на Медведев | StandartNews.com

Правителството на Руската федерация подаде оставка. Това стана броени минути след като президентът Владимир Путин направи традиционното си годишно обръщение към Федералното събрание.

Държавният глава благодари за работата на правителството. Той поръча на кабинета да изпълнява своите ангажименти до назначаването на нов кабинет.

Путин ще назначи досегашния премиер Медведев на новосъздадения пост заместник-председател на Съвета за сигурност на Русия. Според президента Путин сегашният премиер може да се заема и да отговаря за теми, свързани с отбранителните способности и сигурността на страната.

"Владимир Владимирович изтъкна цяла редица от фундаментални промени в Конституцията - съществени промени, които засягат не само Конституцията, но и като цяло баланса на властите - изпълнителна, законодателна и съдебна. В този контекст е очевидно, че ние като правителство сме длъжни да представим на президента възможност да вземе всички необходими за това решение", мотивира се за оставка Медведев.

"При това условие аз смятам, че е правилно, в съответствие с Конституцията, действащото правителство да подаде оставка", отбеляза Медведев на среща с президента Путин след обявеното намерение на държавния глава за конституционни промени.

В своето изявление пред Федералното събрание руския президент предложи Държавната дума не само да гласува, но и да утвърждава кандидатурата на премиера. Според Путин това ще направи по-ефективно взаимодействието между представителната и изпълнителната власт.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай