Изваждат ядрено гориво от "Фукушима“

Работници от ТЕЛКО дистанционно извършват операция за премахване на горива на 3-и блок

Изваждат ядрено гориво от "Фукушима“ | StandartNews.com

Операторът на японската атомна централа "Фукушима" в понеделник започна изваждането на атомно гориво от сграда, в която се намира един от реакторите, които се стопиха през 2011 г. Това ще бъде първият път, когато чрез деликатна операция операторът на Фукушима ТЕПКО ще извади гориво от централата, предаде АФП, цитирана от "Фокус".

Работници от ТЕЛКО дистанционно извършват операция за премахване на горива на 3-и блок на атомната електроцентрала Фукушима

Работници от ТЕЛКО дистанционно извършват операция за премахване на горива на 3-и блок на атомната електроцентрала Фукушима

Снимка: АР/БТА

Поради високите нива на радиация, техниците използват дистанционно контролирано оборудване, за да извадят горивото от "резервоар за съхранение" вътре в сградата.

Според ТЕПКО ще са необходими около две години, за да се премахнат 566 единици ядрено гориво, повечето от които вече са изразходвани. Инженерите се нуждаеха от време, за да изчистят отломките от земетресението в сградата, докато преодоляват различни други технически предизвикателства, заяви говорителят на ТЕПКО Юка Мацубара.

"Трябваше да действаме внимателно (за да премахнем отломките) и трябваше да предприемем мерки, тъй като прахът щеше да се издигне и да се увеличат радиационните нива", каза тя.

Японският премиер Шиндзо Абе посети вчера атомната електроцентрала Фукушима, където преди осем години след земетресения и цунами се стигна до разтопяване на активната зона на реакторите. Целта на визитата на Абе бе да се насочи вниманието към възстановяването на района и мерките за сигурност, които се взимат в момент, когато Япония се готви за домакинството на Олимпийските игри през 2020 г., предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Японският премиер Шиндзо Абе посети атомната електроцентрала Фукушима

Японският премиер Шиндзо Абе посети атомната електроцентрала Фукушима

Снимка: АР/БТА

Абе бе в авариралата централа и преди пет години.

Сегашното му посещение се възприема и като опит за минимизиране на щетите от гафа, допуснат от министър Йошитака Сакурада от управляващата партия, който отговаряше за подготовката на Игрите и който подаде оставка заради реплика, сметната за обидна за хората, засегнати от силното земетресение през март 2011 г. и омаловажаваща усилията за възстановяване на района. На събитие за набиране на средства за депутат Сакурада се пошегува, че политическата кариера на депутата била "по-важна" от възстановяването на североизточния район, съобщи агенция Киодо. Абе веднага го отстрани от поста и се извини за думите му, а днес заяви: "Политиката ни е всеки министър да е министър на възстановяването. Потвърждаваме ангажимента си да работим за възраждане на Фукушима и Североизточна Япония".

Абе посети и футболен комплекс, използван временно като оперативен център за справяне с ядрената авария. Вчера комплексът бе открит отново като спортно съоръжение.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай