Изумително! Откриха находище на газ в кладенец

Сондажът е изпълнил очакванията, откривайки насищане с въглеводороди

Изумително! Откриха находище на газ в кладенец | StandartNews.com

Откриха находище на газ в Хърватия. 

Компанията „Аспект Кроейша“ (Aspect Croatia) попаднала на газ в проучвателния кладенец Требарево-1, на около десет километра югоизточно от Сисак, предаде хърватската агенция ХИНА, позовавайки се на съобщение на Министерството на икономиката, цитирано от БТА. 

Компанията е информирала Хърватската агенция за въглеводороди за откритието си.

Требарево-1 се намира в проучвателния блок Сава-06, който се простира предимно в окръг Загреб и в по-малка степен в окръзите Сисак-Мославина и Копривница-Крижевци и град Загреб.

Сондажът започна през юни тази година, а крайната дълбочина от 1670 метра беше достигната на 23 юни. Сондажът е изпълнил очакванията, откривайки насищане с въглеводороди, се казва в прессъобщението.

Председателят на управителния съвет на Хърватската агенция за въглеводороди Мариян Кръпан каза, че от сондажа са добити между 160 000 и 320 000 кубически метра газ, което е около 10% от общия дневен добив на газ в Хърватия.

„През последните години сме свидетели на постоянна нестабилност на цените на газа и затова приветстваме всяка новина за увеличение на вътрешното производство“, каза министърът на икономиката Анте Шушняр.

Компанията „Аспект Кроейша“ е дъщерно дружество на петролната компания „Аспект Холдингс“ със седалище в Денвър, САЩ, която през 202 г. подписа споразумение за проучване и експлоатация на въглеводороди с хърватското правителство.

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай