Израел май призна за убития ирански ядрен спец

Премиерът Бенямин Нетаняху ефективно подхрани слуховете

Израел май призна за убития ирански ядрен спец | StandartNews.com

Целият свят трябва да благодари на Израел за убийството на бащата на програмата за ядрени оръжия на Иран Мохсен Фахризадех (на снимката). Това обяви високопоставен официален представител на Израел пред американския вестник "Ню Йорк таймс", изтъквайки глобалната заплаха, която подобни оръжия биха представлявали.

Официалният представител на Израел, който в продължение на години е участвал в програмата за проследяване на Фахризадех и е говорил при условие да остане анонимен, е подчертал, че Израел ще продължи да действа за ограничаване на ядрените амбиции на Иран.

Брус Ридел, бивш служител на ЦРУ, който също е говорил пред "Ню Йорк таймс", нарекъл предполагаемата израелска операция "безпрецедентна", като добавил, че тя не е показала "никакви признаци за ефективно противодействие от иранците".

Ридел, който понастоящем е старши сътрудник в Центъра за близкоизточна политика "Сабан" към Института "Брукингс", допълни, че Израел е инвестирал значителни ресурси на своите шпионски агенции най-вече за Иран и че това отчасти е причината за успеха му.

Посредством ефективното използване на носители на езика на фарси сред населението си, Израел създаде мрежи за човешки активи в Иран и бази на операции в съседна държава - като Азербайджан, според Ридел.

Фактът, че Фахризадех е убит осем години след последното убийство, вменено на Израел, показва, че "играта е в ход или предстои", каза бившият служител на ЦРУ, като на практика предупреди, че други действия може да са в процес.

Израел не потвърди официално участието си в бомбардировките и престрелките в иранския град Абсард, близо до Техеран, в който Фахризадех беше убит.

Висши ирански служители, включително външният министър Джавад Зариф, заявиха, че Израел вероятно стои зад атаката.

"Терористите убиха днес виден ирански учен. Това малодушие - със сериозни индикации за израелска роля - показва отчаяно подстрекателство към извършителите", написа Зариф в Туитър.

Премиерът Бенямин Нетаняху ефективно подхрани слуховете, публикувайки видео в акаунтите си в социалните медии в петък, за да намекне, че "не може да разкаже всичко" за действията си от името на израелците през последната седмица.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай