Изправиха пред съда терориста от Нова Зеландия

Сред жертвите и сред пострадалите има и деца

Изправиха пред съда терориста от Нова Зеландия | StandartNews.com

Брентън Тарант, който стреля в две джамии в Нова Зеландия, се яви в съда тази нощ. Повдигнато му е обвинение в убийство. Според разследващите ще има и други обвинения към него.

28-годишният австралиец влезе в съдебната зала с белезници и бяла затворническа риза. От съображения за сигурност съдебното заседание беше закрито. След него стана ясно, че стрелецът не е имал криминално досие.. Според местните власти до вчера не е имало никакъв повод той да бъде наблюдаван от службите за сигурност. Купил е оръжията, с които е извършил атаката, напълно законно.

Тарант атакува вчера две джамии и уби 49 души. Ранени са най-малко 40 души, поне 11 от тях са в тежко състояние и се борят за живота си. Продължава мащабната операция на полицията и специалните служби след атентата, увери  премиерът на Нова Зеландия Джасинда Ардерн.

Сред жертвите и сред пострадалите има и деца. Загинали са много чужденци - граждани на Йордания, Турция, Бангладеш, Саудитска Арабия, Индонезия. Според премиера нападателят е смятал да продължи атаката си, преди да бъде задържан.

Мерките за сигурност в страната са изключителни, претърсват се адреси, разпитват се свидетели, местните власти призоваха временно да не се влиза в храмовете. Органите на реда се страхуват от действия на евентуални последователи или подражатели на извършителя.

ВИЖ ОЩЕ: Терористът от Нова Зеландия кръстосвал България

Тарант е крайнодесен австралийски екстремист. Той е бил в България само няколко месеца преди атаката – през ноември 2018 година. Това стана ясно след спешна среща на ръководителите на служби и прокуратурата при премиера Борисов в петък вечерта. Той е обикалял исторически обекти у нас.

Преди атаката в Крайстчърч, Брентън Тарант обявява, че с действията си иска да отмъсти на мюсюлманите за редица атентати и исторически събития от миналото. Сред посочените от него зверства на мюсюлманите са боевете при Шипка през 1877 година и битката при Булаир през 1913 г.

Атентаторът е пристигнал у нас с полет от Дубай. След България продължил към Румъния и Унгария. Според главния прокурор Сотир Цацаров, няма данни за терористична дейност и контакти на наша територия. Две години по-рано - през 2016-та, Брентън Тарант отново е бил на Балканите, но тогава е посетил Сърбия, Хърватия, Черна гора, Босна и Херцеговина.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай