Изненада в Австрия. Крайнодясна партия печели. Какво следва?

Партия Бира не успя да прескочи 4-процентната бариера

Изненада в Австрия. Крайнодясна партия печели. Какво следва? | StandartNews.com

Източник: ДПА

Първите прогнозни резултати от парламентарните избори в Австрия сочат, че крайнодясната Австрийска партия на свободата (FPÖ) – печели с 29,1% от гласовете. За първи път партията е победител в изборите.

Общо пет партии ще влязат в новия парламент. Втора е сега управляващата Австрийската народна партия, оглавявана от канцлера Карл Нехамер, с 26,2%, а социалдемократите получават 20,4 на сто.

Либералната НЕОС има 8,8%, а зелените са с 8,6 на сто.

Партия Бира не успя да прескочи 4-процентната бариера.

Въпреки резултата си крайнодесните биха разполагали с под една трета от местата в парламента, ако резултатът остане такъв. По време на кампанията повечето партии заявиха, че няма да се коалират с Партията на свободата.

Нехамер отхвърля възможна коалиция с лидера на крайнодесните Херберт Кикъл (на снимката горе), но не и с партията му. Кикъл критикува европейската политика и наложените санкции на Русия заради войната с Украйна. Тонът му срещу мигрантите обичайно е остър.

Графика: бТВ

По-късно тази вечер се очаква изявление на австрийския президент, който трябва да определи на кого да връчи мандата за съставяне на правителство.

 

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай