Изкарват армията в Германия

Броят на потвърдените случаи в Германия скочи с почти една трета в четвъртък, за да достигне 11 000

Изкарват армията в Германия | StandartNews.com

Борбата с епидемията в Германия ще бъде подпомогната от армията ако други държавни служители са пренатоварени със заразата, заяви министърът на отбраната Анегрет Крамп-Каренбауер, цитирана от "Ройтерс"

"Ние се подготвяме за най-лошия сценарий, при който много голям брой хора ще се заразят и имаме човешки ресурси да помогнем", каза тя. Броят на потвърдените случаи в Германия скочи с почти една трета в четвъртък, за да достигне 11 000, с 20 известни смъртни случая до момента, според Института за контрол на заболяванията Робърт Кох.

Скокът отчасти се дължи на голям брой туристи, които се връщат от зимните ски излети в Северна Италия, Швейцария и Австрия, много от които са тествани веднага след завръщането си, заявиха властите в Хамбург.

Голямото увеличение обаче предизвика опасения, че Германия рискува да се окаже с хиляди хора, нуждаещи се от хоспитализация, като здравната система ще е претоварена като тази на Италия. Това е сценарий, който правителството на канцлера Ангела Меркел иска да избегне, като са ограничени социалните контакти, затварят се училищата, детските центрове и несъществените предприятия до след Великден.

Крамп-Каренбауер заяви, че военните вече са се свързали със стотици медицински резервисти и ще могат да защитят критичната инфраструктура и да разпространяват медицинско оборудване, лекарства и маски, ако това стане необходимо.

Армията също така може да помогне за създаването на импровизирани болници с легла за интензивно лечение и да отвори собствени медицински центрове, където 60-70% от пациентите в момента са граждански, за членове на обществото, нуждаещи се от медицинска помощ след заразяване с вируса.

Разполагането на армията в Германия би било особено чувствително за много германци, все още преследвани от миналото на страната при нацистката власт. Всяка такава стъпка е строго запазена за екстремни обстоятелства в следвоенната демократична конституция на Германия и Крамп-Каренбауер заяви, че ще бъде координирана с 16-те региона, които управляват собственото си здраве и сигурност.

С една от най-старите популации в света, Германия бързо може да се окаже без достатъчно легла за интензивно лечение, ако не успее да забави разпространението на вируса, който причинява респираторни проблеми, особено при възрастни хора.

Около 22% от 83 милиона души в Германия са над 60 години, а канцлерът Ангела Меркел подчерта в рядко телевизионно обръщение към нацията, че мерките за ограничаване на личните свободи са необходими за защита на най-слабите, а именно възрастните хора.

Крамп-Каренбауер заяви, че целта е да се удвои капацитетът на легловата база до почти един милион и да се увеличи броят на леглата за интензивно лечение от 28 000 на 50 000.

Тя отхвърли опасенията от недостиг на основно медицинско оборудване като маски и вентилатори, като заяви, че германските компании са увеличили производството и е възможно да се внасят от Китай, където производството се увеличава отново.

"Германските граждани могат да разчитат на армията", каза Крамп-Каренбауер.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай