Изчезват ли най-красивите пеперуди?

Горите на Мексико тази зима са приютили с 26 процента по-малко пеперуди монарх

Изчезват ли най-красивите пеперуди? | StandartNews.com

Ще изчезнат ли най-красивите пеперуди? Този въпрос вълнува учените, след като стона ясно, че горите на Мексико тази зима са приютили с 26 процента по-малко пеперуди монарх - вид, който всяка година мигрира на юг от Канада и САЩ, изминавайки хиляди километри, съобщават Асошиейтед прес и Ройтерс, цитирани от БТА.

От Комисията за национални защитени територии и от Световния фонд за дивата природа отчитат, че през декември пеперудите монарх са "окупирали" едва 2,1 хектара гори на местата, където зимуват, в сравнение с 2,8 хектара миналата зима.Тъй като тези създания се скупчват нагъсто върху боровете и елите, е по-лесно да се изчислява площта, която покриват, а не броят им

Природозащитниците приписват намаляването на зимуващите пеперуди монарх в Мексико на изсичането на гори в страната, унищожаването на местообитания по миграционния им път и "екстремните" климатични условия, които нарушават миграцията и размножителния им цикъл.

Западният мексикански щат Мичоакан е дом на най-големия в страната резерват за пеперуди монарх и се е превърнал във водеща туристическа дестинация. Броят на посетителите обаче е намалял драстично заради коронавирусната пандемия, което се отразява неблагоприятно и върху поминъка на планинските земеделски общности.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай